Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Levélben kérdez rá az OEP egészségbiztosítás befizetésére

Több mint egymillió ember kap levelet februárban az OEP-től, akiknek nem rendezett a helyzete az egészségbiztósítónál. Vagyis van például taj száma, de nincs aki fizesse utána az egészségbiztosítást. Aki nem rendezi helyzetét, 2008-tól nem jogosult egészségügyi szogáltatásokra, csak készpénzért.

Több mint egymillió embernek kell február után tisztáznia, hogy ki fizeti az egészségbiztosítását.

Az Országos Egészségpénztár februárban azokat keresi meg levélben, akik akiknek ugyan van biztosítási kártyájuk, érvényes taj számuk, de jogviszonyuk tisztázatlan, vagy nincs mögötte befizető. Aki ezt nem tisztázza, az 2008-tól nem lesz jogosult egészségügyi ellátásra. 2008-tól már csak az kaphat tb-számlára ellátást, aki írásban vállalja, hogy 30 napon belül rendezi a jogviszonyt, ha nem, akkor a helyszínen készpénzben állhatja a költségeket. Egyéb esetekben az orvosnak - a sürgősségi ellátást kivéve - meg kell tagadnia az ellátást.

Becslések az OEP adatbázisában körülbelül 1,3 millió olyan ember van, akinek nem egyértelmű biztosítási státusza. Azok számíthatnak levélre, akiknek 30 napnál régebben szűnt meg az utolsó jogviszonyuk, vagy olyan felsőoktatási intézménybe járnak, ahol az iskola igazgatója nem mindenkit regisztráltatott az egészségbiztosítási rendszerben, valamint azok is, akik olyan családban élnek, amelyben az eltartó nem jelezte az OEP területi hivatalában, hogy ő gondoskodik családtagjairól. Áprilistól az őstermelőknek, a háztartásbelieknek is járulékot kell fizetniük, nekik személyesen kell szerződést kötni a járulékfizetésről az APEH hivatalaiban.

Tavaly a Nógrád megyeiek tíz százaléka kapott ilyen levelet az OEP-től. Az érintettek 15 százaléka elismerte , hogy valóban nem fizet járulékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában