Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Meglepő gázszámla érkezhet februárban

Sűrű napokat élnek át mostanában a Magyar Államkincstárnál (MÁK), hiszen eddig több mint 1,2 millióan igényeltek gázártámogatást. Korántsem biztos azonban, hogy mindannyian nyugodtan nézegethetik majd februárban az év első hónapjáról érkező gázszámlájukat.

Sűrű napokat élnek át mostanában a Magyar Államkincstárnál (MÁK), hiszen eddig több mint 1,2 millióan igényeltek gázártámogatást. Korántsem biztos azonban, hogy mindannyian nyugodtan nézegethetik majd februárban az év első hónapjáról érkező gázszámlájukat. Elképzelhető ugyanis, hogy a hibátlanul kitöltött igénylőlap és a betartott határidő ellenére semmilyen támogatást nem írnak majd jóvá a számlán.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szolgáltatók képviselői közül többen – cégük és nevük mellőzését kérve – úgy fogalmaztak: lesz majd olyan, aki az igénylése ellenére az elszámolási időszakra szubvenció nélküli összegről kap majd csekket februárban. Korántsem biztos ugyanis, hogy a társaságok végezni tudnak a megújuló számlázási rendszer miatt szükségessé váló informatikai és infrastrukturális fejlesztésekkel. Kiemelték azonban, ha így is történne, a támogatás akkor sem veszik el, hiszen ha március 31-ig beérkezik az igénylés, akkor visszamenőleg, január 1-jétől érvényesítik a szubvenciót.

Egy gázszolgáltató ugyancsak neve mellőzését kérő, magas beosztású alkalmazottja szerint a támogatási rendszerhez kapcsolódó szoftverfejlesztés költsége a szolgáltatóknál országos szinten több száz millió forintra rúg, s a cégeknél összességében további jelentős létszámbővítést is szükségessé tesz. Ebből adódóan nem csak egyszeri kiadásról, hanem tartós költségnövekedésről van szó.

A Tigáz Zrt.-nél úgy tájékoztattak, hogy jelenleg is folynak a munkák, mivel rendkívül szoros a határidő, hiszen az új gázár-támogatási rendszer csak november végén jelent meg. Így kénytelenek voltak növelni az ezzel foglalkozó alkalmazottak számát, akik az év végi ünnepek között is fokozott iramban dolgoztak. Számításaik szerint a jelenlegi ütemezés mellett időben végeznek a feladattal. Megjegyezték azonban, igencsak megnehezíti a dolgukat, hogy szinte égnek a vonalak a cégnél, naponta mintegy 18 ezer telefonhívást kapnak, amelynek döntő része mérőóra-átírás igénylésével kapcsolatos.

Laczó Sándor, a Gázszolgáltatók Egyesületének (GE) elnöke úgy tájékoztatott: a cégek azt vállalták, hogy február 1-jétől kezdődően – amennyiben a MÁK-tól megkapják a szükséges adatokat – az elszámolási időszakra vonatkozó támogatást szerepeltetik a számlán, s a jelenlegi állás szerint ezt tartani is tudják. Hozzátette, eddig országosan több mint 200 ezer fogyasztó kezdeményezett módosítást a fogyasztásmérőjével kapcsolatban, aminek egy jelentős része névátírás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában