Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Mi lesz a Philips - dolgozókkal?

Kránitz Pál, a vasasszövetség képviselője összegyűjtötte a tudnivalókat Philips eladott győri gyárának alkalmazottjaira vonatkozóan.

A szerkesztőségünkbe hívott munkaügyi szakértőknek feltett egyik leggyakoribb olvasói kérdés a Philips nemrégiben eladott győri gyárának alkalmazottjaira vonatkozott. Kránitz Pál, a vasasszövetség képviselője összegyűjtötte a tudnivalókat.

A Kisalföld december 29-i számában adta hírül, hogy tajvani tulajdonba kerül a Philips győri gyára, ahol autórádiók CD- és DVD-meghajtóegységeit készítik.

A holland nagyvállalat profiltisztítás keretében ugyanis úgynevezett APM-üzletágát eladta a Lite-On IT Corporationnek. Munkáltatói jogutódlással „A győri gyárban jelenleg 1600-an dolgoznak, munkahelyek nincsenek veszélyben, a termelés ugyanúgy folytatódik tovább a tulajdonosváltás után is" – ezt tartalmazta a hivatalos nyilatkozat, s Kránitz Pál, a Vasas Szakszervezet területi képviselője is arról számolt be lapunknak, hogy ugyanúgy járnak dolgozni az emberek az üzembe, mint eladása előtt. A gyárban 1998 óta működik szakszervezeti alapszervezet, amely az egyik legrégebbi és a versenyszférában a legszervezettebbnek, legerősebbnek számító érdekvédő ágazathoz, a vasasokhoz tartozik. Ez az alapszervezet kezdeményezte a találkozót, ahol tájékoztatást kapott az adásvétel munkavállalókat érintő kérdéseiről.

A múlt héten így a vasasok területi képviselője is tárgyalhatott a cég egyik vezetőjével. Úgy véli, az alkalmazottaknak azt a legfontosabb tudniuk, hogy munkáltatói jogutódlással veszi át őket az új tulajdonos. Szavai szerint szempontjukból szinte csak a cégtábla változik meg a gyárépületen. A jogi formulának az a lényege, hogy se a bérük, se a beosztásuk nem változik, és ami a legfontosabb, a munkaviszonyuk kezdete sem. Azért fontos, hogy elismerik munkaviszonyuk kezdetének azt az időpontot, amikor odakerültek, mert ettől függhet végkielégítésük, felmondási idejük és egyéb juttatásoknál is számíthat. Maradnak a juttatások A munkáltatói jogutódlás nem jelenti azt, hogy nem küldhetik el az átvett embereket, de a tulajdonosváltozás nem rontotta esetleges munkaviszony-megszüntetésük feltételeit.

Emellett kollektív szerződést ugyan korábban nem sikerült kötnie a szakszervezetnek és a munkaadói oldalnak, de eddig is kaptak a munkavállalók olyan béren kívüli juttatásokat, amiket a munkáltatónak nem kötelező adnia. Kránitz tájékoztatása alapján a Philipsnél étkezési hozzájárulást és wellnessutalványt adtak és ezt ezután is megkapják az eladott üzemben dolgozók. A szakszervezet az egyeztetésen folyamatos tájékoztatást és konzultációs lehetőséget is kért, ezekre ígéretet is
kapott.
R. Z.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában