Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Mit szólnak hozzá?

Balogh József országgyűlési képviselő, korábbi győri polgármester nem alakított ki határozott véleményt a kérdésről. Mint mondja, a nemzetközi példa is országonként változó, van, ahol megengedett, van, ahol kizárt a kettős szerepvállalás.


– A két poszt betöltésének előnye, hogy jobb a lobbizási lehetőség, és a központi kapcsolatok kiépítése is könnyebb – fogalmazott. – Tény viszont, hogy ez túlzott terheléssel jár, nagy energiákat igényel az embertől. Ezért úgy gondolom, a magam részéről, amikor hatvanéves elmúltam, helyesen döntöttem, hogy feladtam az egyiket. Ebből azonban nem vonnék le általános következtetést: ha egy 40–45 éves ember úgy gondolja, van elegendő energiája, ám tegye.
[namelink name="Ivanics Ferenc"] fideszes országgyűlési képviselő megyei vezetőként két tisztet is betöltött az előző két választási ciklusban.
– A parlamentben 1994 óta egyre többen és többen ülnek olyanok, akik önkormányzati vezetők is egyben – válaszolta érdeklődésünkre. – Ez azt mutatja, hogy a két pozíció erősíti egymást. Annak, aki vállalja, komoly megterhelést jelent, de a munka hatékonyságát sok esetben növeli. Politikai életünk torzulása például, hogy egy önkormányzati vezető sokkal nagyobb nyilvánosságot kap, mint az országgyűlési képviselő. Vannak azonban hátrányai is, ezért azt gondolom, hogy az önkormányzati rendszert és a törvényhozói munkát külön kellene választani. Ehhez viszont a magyar államigazgatást is több ponton át kellene alakítani. A gondokat ugyanis alapvetően nem a kettős munkahely okozza, hanem az, hogy a törvényhozói és a végrehajtói hatalom nincs tisztán szétválasztva. A törvényeket azok a minisztériumok készítik elő, melyek a végrehajtásért felelősek. Ebben a felállásban ezért úgy tűnik, mintha a törvényalkotók valójában nem is a képviselők, hanem a minisztériumi tisztviselők lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában