Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Mit tegyünk ha... - szén-monoxid mérgezés

Minden fűtési szezonban hallani rémhíreket szén-monoxid mérgezés okozta halálesetekről. Hogyan lehetne ezeket megelőzni? Milyen tünetek figyelmeztetnek a mérgezésre?

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, ízetlen gáz, a levegővel lényegében megegyező sűrűségű (valójában annál kissé könnyebb). A legnagyobb probléma az, hogy szén-monoxidérzékelő nélkül a szén-monoxid észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

Hol fordul elő CO mérgezés?
A szén-monoxid üzemanyagok vagy fűtőanyagok égése során keletkezik. Mérgezés leggyakrabban nem megfelelően szellőző kályhák, kazánok használatakor, nagy mennyiségben felszaporodó kipufogógázban fordul elő, gyakori, hogy eldugult vagy rosszul vezető kémények, rossz tömítésű kazáncsövek okozzák a problémát.

Miért gond a CO mérgezés?
A szén-monoxid gátolja a vér oxigént szállító rendszerét, súlyos oxigénhiányt okozva ezzel a különböző szervekben. Károsítja az agyat, a tüdőt, a szívet, lényegében az összes szervünket. Súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. Időben kezdett elsősegéllyel a beteg élete megmenthető, de sokszor maradandó károsodást okoz.

Milyen panaszok, tünetek esetén gyanakodjunk CO mérgezésre?
A legnagyobb probléma, hogy a tünetek nem specifikusak, sok más betegség okoz hasonló panaszokat és a szén-monoxid mérgezés is utánozhat más kórképeket. Ezért is gyakori, hogy a beteg nem gondol a mérgezésre, panaszait bagatellizálja. A mérgezés során általában 3 szakaszt különíthetünk el:

I. fázis: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, főként az alsó végtagokon jelentkező gyengeség, bénulás
II. fázis: görcsrohamok, rángatózás, szívritmuszavarok, alacsony vérnyomás, hányás, görcsroham közben a hányadék esetleges félrenyelése
III. fázis: eszméletlenség, petyhüdt izomzat, légzésbénulás, akár halál


A tünetek jelentkezhetnek fokozatosan vagy hirtelen. Mivel leggyakrabban a fejfájás, hányinger, hányás az első tünetek, a betegek sokszor gondolnak gyomorrontásra, romlott étel fogyasztására. Kis segítség lehet, hogy míg utóbbiak esetén a panaszok a hányingerrel, hányással kezdődnek, addig a CO mérgezés esetén a fejfájás jelentkezik először. Nagyon típusos a lábak elgyengülése, a beteg sokszor összecsuklik, nem tud járni. Vannak, akiknél a bevezető tünetek kevésbé feltűnően jelentkeznek és például a görcsroham az első, ami miatt orvost hívnak.

Mi tehetünk, ha CO mérgezésre gondolunk?
Legfontosabb a megelőzés lenne: a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakszerű beszerelésével, ellenőrzésével általában elkerülhető lenne a mérgezés. Ne működtessünk benzines motort, autót zárt térben!

Manapság már viszonylag olcsón beszerezhetőek szén-monoxid érzékelő jelzőkészülékek, melyek egy kritikus értéket meghaladó szint felett éles hangjelzéssel figyelmeztetnek a bajra. Érdemes beszerezni egyet, főként, ha korszerűtlen kazánt, kályhát vagyunk kénytelenek működtetni. Olcsóbb, mint a régit újra cserélni, ugyanakkor legalább nyugodtan alhatunk.

Ha mégsem sikerül megelőzni a bajt, nagyon nehéz laikusként a tüneteket felismerni. Gondoljunk rá, ha több családtagnak jelentkeznek hasonló tünetei a fent leírtak közül, vagy ha mindig egy adott helyiségben jönnek elő panaszaink (pl. nagyon gyakori a fürdőszoba, hisz a kazánokkal, tömítésekkel sok gond lehet és az ajtó általában csukva van a kazán működésekor).

Abban az esetben, ha járásképtelen vagy eszméletlen beteget találunk és szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk, fontos, hogy a beteg ellátása során saját magunk védelmét tartsuk szem előtt. Ne lélegezzünk abból a gáztérből, ahol a mérgezést gyanítjuk! Még a helyiségbe lépés előtt vegyünk mély levegőt, lélegzetünket visszatartva szaladjunk be a szobába, nyissunk ablakot, szellőztessünk. Újabb friss levegőt véve, csak a második belépésünkkor próbáljuk meg kihúzni a beteget a gáztérből. Amennyiben a beteg légzése nem kielégítő, a szabad levegőn kezdjünk lélegeztetést! Semmiképpen ne kezdjük meg a beteg ellátását még a feltételezhető mérgezés helyszínén, hisz azzal a saját testi épségünket veszélyeztetnénk!

CO mérgezés gyanúja esetén hívjunk mentőt, akik - szükség esetén - speciális műszaki mentést (tűzoltóság) igénybe véve tudnak segíteni a betegen.

Abban az esetben, ha szén-monoxid mérgezés gyanúja felmerül, a mérgezés tényének kizárásáig a mérgezés feltételezhető forrását (kályha, kazán…) nem szabad használni!!!

Enyhe, bizonytalan tünetek esetén, ha mégis CO mérgezésre gyanakszik, feltétlenül ellenőriztesse készülékeit vagy méresse meg a helyiségben a CO szintet.

Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában