Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Nem kaptak területi engedélyt

Bár korábbi büntetésük lejárt, jó néhányan területi engedély nélkül maradtak azok az orvhalászok, akik a napokban szerették volna kiváltani a szükséges dokumentumokat. Az Előre HTSZ úgy döntött: korábbi „cselekményeik” miatt nem kaphatnak jegyet.

Cs. A.

A megyei FM-hivatal vadászati és halászati osztálya a 2007-es állami halászjegyek és az Előre Htsz területi engedélyeinek kiadását tartotta a napokban.
Aki most nem váltotta ki, későbbi időpontban a területi engedélyt csak az állami halászjegy birtokában lehet megváltani a győri Előre Htsz-nél.
2007-ben az állami halászjegy ezer forintba, a csónakból történő kisszerszámos halászatra szóló területi engedély 35 ezer forintba, a partról végzett kisszerszámos halászat engedélye 25 ezer forintba kerül. Hétfőn több százan álltak sorban az engedélyekért: köztük olyanok is, akiket már – többször is – orvhalászaton értek, bár a „letiltásuk” már lejárt.
A halászati üzemterv szerint összesen ötszázan kaphatnak kisszerszámos engedélyt: eddig nagyjából 380–400-at adtak ki. A későbbiekben még lehet váltani ilyen engedélyeket, amíg a keret be nem telik. Az Előre Htsz azonban 4–5 igénylő esetében úgy döntött: nem adja meg számukra a szükséges területi engedélyt. Az állami jegyet kötelező kiadni annak, aki ellen nincs orvhalászat miatt folyamatban eljárás: ehhez azonban területi engedélyt is kell váltani. Az Előre, mint halászatra jogosult szövetkezet, dönthet úgy, hogy valakinek, korábbi „cselekményei” miatt, nem adja ki a szükséges dokumentumokat. Az egyik ilyen az az ásványrárói férfi volt, akit korábban 150 méteres tükörhálóval fogtak meg a halászati ellenőrök és a rendőrök. A százezer forintos halvédelmi bírság mellé akkor egyéves eltiltást is kapott: ez azonban már letelt. A Htsz úgy látta: esély van arra, hogy az illető korábbi orvhalászatát a jövőben is folytassa, ezért nem adott ki számára jegyet. A másik kérelmező az az abdai férfi volt, aki nem vezette a fogási naplóját, s régóta figyelik – különböző ügyek miatt – a Rábcán. Két győri halász sem kapott területi jegyet: ők italosan átengedték a táplizást olyannak, aki nem rendelkezett engedéllyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában