Ország-világ

2007.01.26. 15:19

Nem tiltja ki a magyar baromfit az Európai Unió

Az Európai Unió tagországai nem tilthatják meg a teljes baromfiexportot Magyarországról, miután az unió pénteken jóváhagyta a héten jelzett madárinfluenza-járvány elleni védekezésre tett intézkedéseket - jelentette ki a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője.

A tagországokat képviselő szakértői EU-testület szerint a Magyarországon megtett intézkedések teljes egészében összhangban vannak az úgynevezett madárinfluenza-irányelvben foglaltakkal. Ezek a rendelkezések magukban foglalják a szükséges kereskedelmi korlátozásokat, és biztosítják, hogy gyanús termék ne kerüljön ki az övezetből.

További intézkedések így egyetlen tagországban sem indokoltak - szögezte le Philip Tod szóvivő. Hozzátette, hogy a magyar lépések garantálják az emberi és az állati egészség teljes védelmét. Korábbi bejelentés szerint Románia tervezte, hogy beszünteti a magyar baromfibevitelt, és több unión kívüli ország már életbe léptetett ilyen intézkedést.

Magyarország szerdán értesítette az Európai Bizottságot, hogy madárinfluenzában betegedtek meg a Csongrád megyei ludak. Tod szóvivő elmondása szerint a magyar hatóságok azt is jelezték, hogy bár még nincs még végérvényes vizsgálati eredmény, valószínűleg a legveszélyesebb, a H5N1-es vírusváltozatról van szó.

Hétfőn az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei is áttekintik a madárinfluenzával kapcsolatos helyzet alakulását az EU-ban. Tavaly nyár óta ez az első eset, hogy az erősen fertőző vírus felbukkan a közösségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában