Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Ötmilliárd forint a képviselők benzin- és albérletpénzére

Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselő vezeti az Országgyűlés 2002-2005-ös költségtérítési listáját. Az Országgyűlés honlapján elérhető összesítésből kiderül, hogy a vizsgált időszakban a képviselők utazására és lakhatására közel ötmilliárd adóforintot költöttünk.

Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselő vezeti az Országgyűlés 2002-2005-ös költségtérítési listáját, a polgármesterként is tevékenykedő politikus a négy év alatt a honatyáknak járó fizetés és a városvezetői javadalmazás mellett 18,214 millió forintot vitt haza a Kossuth térről benzinre és albérletre - olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető összesítésben, amelyből kiderül, hogy a vizsgált időszakban a képviselők utazására és lakhatására közel ötmilliárd adóforintot költöttünk.

Utazás- és szállásköltséggel értelemszerűen az a képviselő kereshet a legtöbbet, aki elég messze lakik a fővárostól, és nincs a nevén budapesti ingatlan, de nem feltétlenül jár rosszul az sem, aki itt él, milliós nagyságrendű benzinpénzt vett fel például az energetikai ágazatban milliárdossá vált, leggazdagabb honatya, Kapolyi László is.

Nagyon úgy tűnik az, hogy ki mennyi költségtérítést vesz fel, leginkább csak "önmérséklet" kérdése, ellenőrzés ugyanis alig van. A havi 110 ezer forintos lakhatási támogatás például már akkor is jár, ha a budapesti lakás nem a képviselő, hanem felesége nevén van, sőt akár saját fővárosi ingatlan mellett is felvehető ilyen célra pénzt, mert senki nem nézi, hogy jogos-e az igény, és a vagyonnyilatkozatokkal sem vetik össze a kérelmeket. A kontrollszerv, az Állam Számvevőszék csak azt figyeli, hogy megfeleltek-e a kifizetések a szabályoknak, azaz bérleti szerződéssel igazolták-e például a lakhatási hozzájárulás kifizetésének jogosságát, de ilyen ellenőrzés is 2001-ben volt utoljára, és akkor is csak szúrópróbaszerűen.

Nem jobb a helyzet a havi minimum 155 ezer, maximum 353 ezer forintos utazásiköltség-térítés esetében sem: egy fővárosi képviselő havi 155 ezer forintos benzinpénzéből például a mostani üzemanyagárak mellett tízszer lehetne teletankolni egy átlagos családi autót, ami a mindennapi munkába járás mellett elég ahhoz is, hogy minden hétvégén leugorjunk a horvát tengerpartra. Idén egyébként a parlamenti képviselőkre összesen 3,5 milliárd forintot költünk, azaz egy honatya éves munkájára évi 9,1 millió, havi 755 ezer forint jut.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában