Ország-világ

2007.01.15. 15:19

Palotai Károly is a jelöltek között

Palotai Károly, a Győri ETO olimpiai bajnok labdarúgója, egykori kiváló FIFA-játékvezető is jelölt a Nemzet Sportolója címre. A kormány februárban dönt, ki kerül be a tizenkét tagú társaságba.

papp győző

sportpolitika

Várhatóan február közepéig dől el, hogy a november 17-én elhunyt [namelink name="Puskás Ferenc"] labdarúgó-legenda helyére ki kerül be a nemzet sportolóinak 12 tagú csoportjába.
A jelenlegi tagok: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtőröző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező, Zsivótzky Gyula kalapácsvető.
A megtisztelő cím adományozását először 2004. május 6-án, a magyar sport napja alkalmából tartották meg. A kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó életjáradékot a magyar sport tizenkét, hatvan évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja.
A fenti szempontokat figyelembe véve Kovács István megyei sportigazgató a Nemzet Sportolója címre jelölte [namelink name="Palotai Károly"]t, a Győri ETO olimpiai, valamint magyar bajnok labdarúgóját, volt FIFA-játékvezetőt, a FIFA JB egykori tagját. Összesen négy olimpián (1964, 1972, 1976, 1980) vett részt, 3 vb-n bíráskodott (1974-ben a döntő tartalék bírója, 1978, 1982), 2 BEK- (1976, 1981), 1 KEK- (1979), 1 UEFA- (1975), 1 Szuperkupa-döntő (1978) vezetése szerepel többek között a listáján. Számos kitüntetéssel rendelkezik.
A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét az ÖTM szakállamtitkárának kezdeményezésére – a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével mint bíráló szervezetekkel történő egyeztetést követően – az önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti a kormány elé, amely határozattal dönt a jelöltről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában