Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Pályázzon közvetlenül Brüsszelbe!

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) február 8-án „A jövő kérdéseire ma keressük a választ” címmel konferenciát rendez.

A közösségi szintű kutatás-fejlesztési együttműködés fő formáját a tagállamok által megvalósított négyéves kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramok jelentik. A keretprogramok célja, hogy a tagállamok közti kutatási együttműködések erősítésével, az erőforrások koncentrálásával olyan kutatási célok megvalósítását segítsék, melyek erősítik az európai ipar tudományos és technológiai alapjait, javítják Európa nemzetközi versenyképességét és elősegítik a társadalmi-gazdasági fejlődést.

A 2007-ben kezdődő 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogram négy specifikus programra tagolódva – Kooperáció, Ötletek, Emberi erőforrás, Kapacitások – magában foglalja e hat fő célkitűzést. Steve Rogers innovációs EU-szakértő győri, kamarai látogatása során is jelezte, hogy a korábbi hasonló programoknál rugalmasabbak lesznek a pályázati feltételek. A Kooperáció specifikus program az, mely a fent említett hat célkitűzés közül hármat foglal magában: így a kollaboratív kutatást, az európai technológiai kezdeményezéseket és a nemzeti programok koordinációját. Az Ötletek az alapkutatás támogatását tűzte ki célul a kutatócsoportok európai szintű versenyén keresztül. Az Emberi erőforrások program a már létező Marie Curie akciók továbberősítését szolgálja a tudás és karrierfejlesztés, az ipar-akadémia közti mobilitás erősítése érdekében. A Kapacitások a kutatási infrastruktúra, a kutatási potenciál fejlesztését célozza meg.
Eltérően az eddigiektől a 7. Keretprogram nem négy, hanem 7 éves lesz, mint az Európai Unió költségvetési időszaka.
Hasznos linkek a 7. keretprogrammal és a pályázati felhívásokkal kapcsolatban: http://ec.europa.eu, www.cordis.lu, http://europa.eu.int, www.nkth.gov.hu.
 
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) február 8-án „A jövő kérdéseire ma keressük a választ" címmel konferenciát rendez az EU 7. Kutatás-fejlesztési keretprogramjáról. Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar északi tömb, Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., kupolaterem. Bővebb információ: [email protected], 1/484-2954.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában