Ország-világ

2007.01.19. 15:19

Parkolás mobiltelefonnal

Már mobiltelefonnal is fizethetik parkolási díjukat az autósok Mosonmagyaróváron. A rendszerhez csatlakozók nem csupán a Lajta partján, de egész Budapesten és több hazai nagyvárosban használhatják ezt a fizetési módot.

Méhes Á.

A pénzérmés, csipkártyás és bérletes fizetési módok mellett az év eleje óta mobiltelefonnal is intézhetjük a parkolást Mosonmagyaróváron. A mobiltelefonos parkolási rendszer működése egyszerű: az automatákon olvasható számot tárcsázva az ügyfél másodpercek alatt elintézheti a fizetést.

Ötezer forintnál kezdődik

Láng István, a parkolókat működtető Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a rendszer magától nem működik, szükséges, hogy az autós bemenjen a Serényi-kapu alatti irodába és ott regisztrálja az adott rendszámot és hozzá a mobiltelefon számát. A regisztráció alapfeltétele egy kezdő összeg – legalább 5 ezer forint – befizetése, amiért aztán igénybe veheti a szolgáltatást. Ezt követően az autósnak annyi a tennivalója, hogy a parkolás kezdetekor felhívja a jegykiadó automatáknál megadott telefonszámot, a rendszer pedig regisztrálja ezt. A parkolás végeztével ismét meg kell csörgetni ezt a számot, lezárva ezzel a díjfizetést. A parkolás lezárását követően a rendszer levonja az autós előre befizetett keretéből a megfelelő díjat. Azoknak sem kell aggódniuk amiatt, hogy a teljes egyenlegük elfogy, akik esetleg elfelejtik a parkolás végén lezárni a díjfizetést. Minden esetben a kezdéstől számított három óra múlva kap az autós egy SMS-t, amiben megerősítheti, hogy folytatja a parkolást. Amennyiben nem érkezik megerősítés, a rendszer automatikusan megszakítja az elszámolást.

Eddig hatan regisztráltak

A mobiltelefonos díjfizetéssel nem kell aprópénz után kutatni vagy pénzváltással bajlódni. Az előnyeit sem kizárólag helyben élvezhetik a szolgáltatás igénylői, hiszen Budapesten és országszerte számos nagyvárosban működik ez a rendszer. Az önkormányzat és a VÜF Kft. Győrrel is szándékozik felvenni a kapcsolatot.
A parkolóellenőröket GPRS-es telefonnal szerelték fel, így a jegy nélküli autókat rendszám alapján tudják lekérdezni. A rendszer még csak néhány hete működik, talán ez az oka annak, hogy mindössze hatan regisztráltak. Az ügyvezető bízik abban, hogy a közeljövőben egyre többen kedvelik meg.
A VÜF Kft. parkolási bliccelésekből eredő kintlévőségei összességében meghaladják a 6 millió forintot. A felszólítások ellenére sokan már évek óta nem fizetik be a kiszabott pótdíjat. A notórius nem fizetők sorát az osztrák rendszámú autók tulajdonosai vezetik. Eddig a külföldiektől szinte lehetetlen volt behajtani a büntetést, ám a kft. a közelmúltban kötött szerződést egy behajtással foglalkozó céggel: a jövőben már más országok állampolgárai sem úszhatják meg a pótdíjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában