Ország-világ

2007.01.12. 15:19

Péntektől kézbesítik az emelt nyugdíjakat

Péntektől Budapesten és a nagyobb városokban, a rá következő szerdán pedig a többi településen kézbesíti a posta az év elején megemelt nyugdíjakat. A bankszámlákon is 12-én írják jóvá az összegeket.

A tavaly év végéig megállapított nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat általánosan 4 százalékkal emelték meg január 1-jétől. Szintén ez évtől tovább nő az úgynevezett 50 százalékos özvegyi nyugdíj, amely 2006-ban emelkedett 55 százalékra, most pedig 60 százalék lett.

Nagyarányú korrekciót hajtanak végre az 1988 előtt nyugdíjba vonultak körében. Az 580 ezer embert érintő intézkedés nyomán a férfiak ellátása 3, a nőké 5 százalékkal nő. A különbség oka az, hogy a 60-as években még nem ismerték el szolgálati időnek a gyermekvállalást.

Ugyancsak január 1-jétől emelkedik az öregségi nyugdíj, az addigi 25 ezer 800 forintról 26 ezer 800 forintra, február 14-étől pedig ismét nő, 27 ezer 130-ra. Ez utóbbi magyarázata az, hogy ezzel egyenlítik ki a bevezetendő vizitdíjat a legalacsonyabb nyugdíjban részesülőknél. Ez körülbelül egymillió embert érint.

A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője, Barát Gábor szerint megéri minél tovább aktív munkában maradni. Ezt szolgálja az is, hogy 2008-tól új módszerrel számítják ki a nyugdíjak összegét, ami az ellátás emelkedésével jár. Ezen túlmenően a hosszú szolgálati idővel nyugdíjba menők az ellátás alapjául szolgáló átlagkeresetnek nagyobb hányadát fogják megkapni 2008-tól: egy 42 évig dolgozó ember az alapul vett kereset 84 százalékát fogja megkapni a mostani 83 százalék helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában