Ország-világ

2007.01.27. 15:19

Penthouse-ok, loftok

A megyeszékhely építkezései közül a Dunapart Rezidencia épületegyüttesének tetején már jól láthatóak a luxuslakások.

Napjainkban azok a lakások, amelyeket egykoron nyomorgó művészek találtak meg maguknak átmenetinek szánt lakásoknak, a felső kategóriás lakóhelyek közé kerültek be. Ilyenek az úgynevezett penthouse-ok és a loftok. Felhőket karcoló nagy házak tetején található otthonok, valamint a régi raktárakból, üzemcsarnokokból kialakított életterek.

Megyénkben egyre több példa van arra, hogy ilyen lakásokat alakítanak ki. Mivel a felújítás elég drága, jellemzően inkább penthouse-okat találunk. A megyeszékhely építkezései közül a Dunapart Rezidencia épületegyüttesének tetején már jól láthatóak azok az akár kétszintes luxuslakások, melyekre már joggal mondhatja bárki, penthouse. A padlástéri lakás régebben igen olcsó hajléknak számított, ahol többnyire a szegényebb emberek, illetve az egyetemisták, művészek húzódtak meg. Manapság azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: a házak, épületek tetőterei csaknem a legtekintélyesebb helyiségekké váltak. A lakberendezők, belsőépítészek számára ezek a lakások valódi kincsesbányát jelentenek, hiszen kialakításuk rendkívül érdekes és kihívó feladat.

Akár egy panel tetején is lehetne Az a kilátás, panoráma pedig, amit a tetőtéri helyiség nyújt, szinte megfizethetetlen. Az egykori negatívum tehát pozitívummá változott. Régebben a jobbára sötét, fűtetlen és hőszigetelés nélküli tetőteret hosszú időn át csak a szerényebb jövedelemmel rendelkezők használták, és túlnyomórészt csak mellékes tevékenységekre. Azépületek tetején található tér értékelése alapvetően az utóbbi évtizedekben változott meg. Azutóbbi években ugrásszerűen megnőtt a lakások iránti kereslet, s ezzel együtt a lakóingatlanok vásárlási/ építési költségei is jelentősen megnőttek. Vidéki környezetben, megyeszékhelyek vonzáskörzetében a régi típusú – ún. „kockaházak" –, vagy a ’70-es, ’80-as évek családi házai remek lehetőséget kínálnak újabb lakóterek/ lakások kialakításához. Ezek a házak, ha megfelelő állapotban vannak, egy jó építész segítségével mai modern családi házzá alakíthatóak. Azúj építésű lakóépületek körében is elterjedtek a tetőteres családi vagy társasházak. (E cikk összeállítója Moszkvában járva látott régi panelokra épített hatalmas penthouseokat.) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában