Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Revizorok a vagyonosoknál

Több mint száz adózónál folyik vagyonosodási vizsgálat a régióban, az APEH idén összesen nyolcszázat akar lefolytatni.

Kattintson a képre >>Több mint száz adózónál folyik vagyonosodási vizsgálat a régióban, az APEH idén összesen nyolcszázat akar lefolytatni. Tavaly 64 ellenőrzés majd félmilliárd forintot hozott az államnak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly júniusban jelentette be, hogy a kormány tízezer vagyonosodási vizsgálat elvégzését várja el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) 2007-ben.


Ennek során az adóelévülés időszakára összevetik az adózó vagyoni helyzetét az elmúlt években bevallott jövedelmével. Dr. Tóth Miklós, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrzési és végrehajtási szakigazgatója elmondta: a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét felölelő régióban tavaly 64 ilyen vizsgálatot folytattak, és összesen 482 millió forint befizetési kötelezettséget állapítottak meg.
Egy vizsgált magánszemélynek az adókülönbözet kivetésével, a bírságokkal és a késedelmi pótlékokkal együtt átlagosan 7,5 millió forintot kellett átutalnia.

A fejenkénti 7,5 millió forintos tavalyi összeg csaknem megegyezik az országos átlaggal. Az adóhivatal a régióban több mint 800 vagyonosodási vizsgálatot tervez elvégezni az idén. Dr. Tóth Mi k l ó s , az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrzési és végrehajtási szakigazgatója a Kisalföldet arról tájékoztatta: nincs olyan elvárás velük szemben, hogy mennyi pénzt kell hozniuk, ezért azt sem lehet előre tudni, milyen magas összeg szerepel majd az év végén a r ubrikában. A vizsgált személyek kiválasztása elsősorban az APEH birtokában lévő adatok elemzése és természetesen állampolgári bejelentések alapján történik.

Lapunk úgy tudja, hogy utóbbiak száma jelentősen megugrott azóta, hogy a kormány bedobta a köztudatba a témát. Gyanúsak lehetnek a nagy értékű ingatlanok, a drága autók, a jachtok, a megtakarítások, az üzletrészek, a luxusutazások, főleg, ha ezek köszönő viszonyban sincsenek a bevallott jövedelemmel. Reflektorfénybe kerülhetnek a tartósan veszteséges vállalkozások, illetve az éveken keresztül minimálbérre bejelentett vállalkozók is. A revizorok hozzáférnek az illetékhivatali, a földhivatali és a gépjármű-nyilvántartásokhoz, de lekérhetik az illető bankszámlaadatait, valamint a részvényekre vonatkozóan információkat kaphatnak brókercégektől is.
Az APEH egyébként máris elkezdte a vagyonosodási vizsgálatokat. A régióban az év első két hetében 160 adózót keresett meg a hivatal, 120 ellenőrzés pedig már folyik. Sőt, néhány be is fejeződött: dr. Tóth Miklós elmondta, hogy eddig 300 millió forintos befizetési kötelezettséget állapítottak meg.

Plusz félezer ellenőr

A tízezer vagyonosodási vizsgálat elvégzése nem kis terhet ró az APEH-re, a hivatal ellenőreinek létszámát éppen ezért növelték az idén országosan félezerrel. A többlet egytizede, 51 ember került a nyugat-dunántúli regionális igazgatósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában