Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Sorban álltak a kis Dánielért

Folytatás az 1. oldalról.

Pomaranski Luca


A Tegyesz várólistája alapján, a városi gyámügyi iroda közvetítésével, néhány nappal később már megvoltak a kis Dániel új szülei, akikről Benedeczkiné Bartos Judit irodavezető – érthető okokból – nem árulhatott el semmit azonkívül, hogy megyénkben élnek. Pk egyelőre csak reménybeli örökbefogadók, még nem telt le ugyanis az a hat hét, ameddig az édesanya még meggondolhatja magát és jelentkezhet a babáért.
– A legtöbben olyan kisgyerekre vágynak, mint Dániel: egészséges, fehér, legfeljebb hároméves kicsire. Hároméves kor felett már nehéz, hatéves kor felett szinte lehetetlen szülőket találni a gyerekeknek. A szülők közel fele kiköti azt is, hogy ne legyen roma származású – igaz, eddig minden roma csecsemő új szülőkre talált –, mivel azonban az átlagos várakozási idő 2–3 év, vannak, akik alább adnak az „igényeikből”. Ami szinte biztosan kizáró ok, az az, ha fogyatékos vagy sérült a gyermek: az ilyen babák Magyarországon senkinek nem kellenek... – mondta Benedeczkiné Bartos Judit. Utóbbi babákat eddig többnyire sikerült külföldre örökbe adni – általában skandináv országokba, ahol a szociá-

lis juttatások mértéke és az emberek toleranciaszintje is magasabb, mint nálunk –, a jogszabályok két évvel ezelőtti szigorítása óta azonban ez egyre nehezebb.
Az örökbefogadásra várók listája nem véletlenül hosszú, mert bár az utóbbi néhány évben már szám szerint több az örökbefogadásra váró gyermek, mint a reménybeli szülő, többségük idősebb, akiknek nehéz családot találni. Az „ideális” eset – legalábbis a körülményekhez képest –, amikor egyenesen a megyei kórházak szülészetéről vihetik haza a babát a titkos örökbefogadásra váró párok, ritka: tavaly mindössze három, egy évvel korábban hét újszülött talált így családra.

Találtak újszülöttet templomban, női vécében is

Rákász Gergely orgonaművész egy reklámtáskában találta meg azt az újszülöttet, akit hat éve, szintén karácsony előtt hagyott valaki a győri bencés templom ajtaja mögött. Az akkorra már kicsit lehűlt, újszülött kislány, akit a kórházban Benczés Krisztinának neveztek el, egészségesen, 3900 grammal jött a világra, s édesanyja ellátta világrajötte után. Néhány nappal később a kórházból vették magukhoz örökbe fogadó szülei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában