Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Szigorítanák a képviselők költségtérítését

A jövőben nem tart igényt munkájához utazási költségtérítésre Kapolyi László. Az MSZP országgyűlési képviselője 2002 és 2005 között több mint 13 millió forintot kapott ezen a címen. Az MSZP tervei szerint a jövőben számlával kell igazolni a jogosultságot.

A képviselők havi több százezer forintot vehetnek fel utazási és szállásköltségeikre, ellenőrzés nélkül, bemondásra.

Az utazásiköltség-térítés alapja a lakhely Budapesttől való távolsága (illetve a választókörzet lakhelytől való távolsága). A vidéken lakó és fővárosi ingatlannal nem rendelkező képviselőknek havi 110 ezer forintot ad az Országgyűlés Hivatala, de a fővárosiak is kapnak támogatást a közlekedéshez. Azt viszont már nem kell számlával igazolni, hogy a felvett pénzt mire költik a honatyák, ahogy azt sem ellenőrzik: a képviselőnek valóban nincs a fővárosban lakása.

Erről nyilatkozatot kell tenni a "lakbértámogatás" igénylésekor, ám ezt még a vagyonnyilatkozatokkal sem vetik össze, erre ugyanis nincs felhatalmazása a hivatalnak.

Az MSZP tervei szerint a képviselőknek a jövőben számlával vagy érvényes szerződéssel kell majd igazolniuk albérletük meglétét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában