Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Színes és fehér bál Rábaközből elszármazottaknak

A farsang (Nyugaton karnevál) színt lop az ember életébe. A tél hava ellenben fehérrel fedi be. Így volt ez legutóbb a Rábaközből elszármazottak győri bálján a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély pincéjében.

V. L.


A tíz kerek szám. Mértéke a súlynak. Tíz év is kerek. Mértéke az elszaladt időnek. A tízest a bálon évforduló gyanánt sokan emlegették. Színt vittek bele a szili néptáncosok, a szanyi muzsikusok Rugli Béla vezetésével. Szín volt az össztánc is, majdnem kivilágos-kivirradtig. Azért majdnem, mert zömmel nagymamakorú hölgyek és nagypapakorú urak nosztalgiáztak a Rábáról, odahagyott szülőfalujukról, hajdani ifjúságukról, gyerekkoruk virágos rétjéről. De jó és kellemes volt a még megmaradottaknak! Kis színeseket szőttek, miközben az ablakon túl, kint hullott a hó. Fehér volt, mint a bántatlan lélek, feledhetetlen, mint a fagytól óvott parti liliom. Ha megírná az újság, teljesebb lenne tízszer tíz pár öröme. Ezt mondogatták. Volt egy bál, már tizedik alkalommal. Színes és fehér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában