Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Szonda Ipsos: sokat javultak a Fidesz pozíciói

Az összes választókorú 34 százaléka szavazna a Fideszre, 21 százalék támogatja a szocialistákat, ami azt jelenti, hogy a nagyobb ellenzéki párttal 2,8 millióan rokonszenveznek szemben a nagyobb kormánypárt 1,7 millió szimpatizánsával - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.

Az összes választókorú 34 százaléka szavazna a Fideszre, 21 százalék támogatja a szocialistákat, ami azt jelenti, hogy a nagyobb ellenzéki párttal 2,8 millióan rokonszenveznek szemben a nagyobb kormánypárt 1,7 millió szimpatizánsával - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. Ebben a körben az SZDSZ 3, az MDF 4, a MIÉP és a KDNP 1-1 százalékot tudhat maga mögött, míg a bizonytalan szavazók aránya 35 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő pártválasztók körében az MSZP decemberi 35 százaléka januárra 33 százalékra apadt, a Fidesz pedig 52-ről 55 százalékra javított, az SZDSZ decemberi 3 százaléka 4-re nőtt, az MDF 5, a MIÉP és a KDNP pedig 1-1 százalékon stagnált. A közvélemény-kutató adatai szerint mindez azt mutatja: a Fidesz pozíciói sokat javultak az elmúlt egy hónapban, az ellenzéki párt mintegy félmillió új szavazót szívott fel (a biztos szavazók körében majd kétmillióan ragaszkodnak a párthoz, míg a szocialistákhoz csak 1,2 millióan), ráadásul az újonnan csatlakozottak nem gyengítik a szavazási hajlandóságot (75 százalék), a győzelmi várakozások pedig a múlt havi 80 százalékról 89-re erősödtek, miközben a szocialisták aktivitása 74 százalékról 69-re csökkent, és míg a múlt hónapban 50 százalék gondolta győzelemre ítéltnek az MSZP-t, januárban csak 35 százalék.

A Fidesz táborának nyolctizede utasítja el a szocialista pártot, és héttizednyi MSZP-szavazó táplál ellenérzéseket a nagyobbik ellenzéki párttal szemben. Ha a társadalmi csoportokat nézzük, jelenleg már csak a 65 év felettiek többsége nem szavazna a Fideszre, a diplomások körében azonban viszonylag jól tartja magát az MSZP.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában