Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Sztárjkolhatnak a Volán társaságok

Eredménytelenül zárult a Volán társaságoknál folyó bértárgyalások keretében tartott keddi egyeztetés; a január 29-re korábban meghirdetett sztrájkot megelőzően holnap újra tárgyalnak – közölte a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint a munkáltatók érdekképviseleti szervezete már csak 0-6 százalék közötti jövedelemnövelésre tett ajánlatot, amely szinte megegyezik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. elvárásával. A szakszervezetek az ajánlatot egységesen elfogadhatatlannak tartották.

A szakszervezetek éppen ezen tulajdonosi iránymutatás felülvizsgálatára hívták fel az ÁPV Zrt.-t és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), amelyek eddig erre nem reagáltak.

Az ÁPV Zrt. és a GKM döntéseivel – a keresetfejlesztéskor figyelembe veendő feltételekkel, a fogyasztói árkiegészítés csökkentésével, a működéshez szükséges támogatások elmaradásával – olyan helyzetet teremtett, amelyben a társaságok saját költségvetésükből kell kigazdálkodni az utazóközönségnek adott utazási kedvezmények egy részét is – áll a közleményben.

A 2007. január 29-re meghirdetett sztrájkot megelőzően holnap további egyeztetnek. A Volán társaságok munkavállalóinak érdekeit képviselő szakszervezetek január 17-én jelentették be, hogy országos sztrájk megtartását kezdeményezik január 29-én reggel 4 és 8 óra között.

A munkavállalók 12 százalékos keresetfejlesztési követelésével szemben a munkáltatók ellenjavaslata felső mértékként ennek legfeljebb a felét teszi ki, nem zárva ki azt a lehetőséget sem, hogy lesznek olyan társaságok, ahol egyáltalán nem kerül sor béremelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában