Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Találjunk ki adót!

Keresem a neten, hogy mi a csuda lehet az az esőadó, amiről mostanában beszélnek. Mégpedig úgy, hogy a háztetőről lefolyó s a csatornába bejutó esővíz után is fizetni kell adót. Na, ilyet a világhálón sehol se találok, esőadó címszó alatt csak annyit, hogy a termőföldekre hulló égi áldás elvezetéséért a gazdáknak eddig fizetniük kellett, s jó lenne, ha ezután nem kellene. A háztetőkről folyó esővízről nem találok semmit a világhálón, viszont ez a téma a jelek szerint sokak fantáziáját megmozgatta. Az egyik internetes újság fórumrovatában valóságos mozgalom bontakozott ki azért, ki tud újabb és újabb adóformákat kitalálni. Hát, van ötlet elég, szellemes és kevésbé poénos egyaránt.


Legtöbben azért nem nagyon rugaszkodnak el a valóság talajáról. A járdakoptatási adó bevezetése a gyalogosok számára például kifejezetten életszagú, különös tekintettel az autóutak, egyes főutak használati díjára. Van realitása a járművek után a kövér emberekre is kivetendő súlyadónak. A bevétel egy részét az egészségügy kaphatná. S ha már itt tartunk, be kellene vezetni a szolidaritási egészségbiztosítási járulékot. Aki keveset beteg, járuljon hozzá embertársai gyógyulásához! Differenciáltan lehetne szedni fénydíjat, aszerint, hogy hol van s hol nincs közvilágítás, mert micsoda dolog, hogy egyesek este látják, mi van a lábuk alatt, mások meg sötétben botorkálnak. Aztán nagyon hiányzik egy korán kelési adó. Ugye, aki korán kel, az aranyat lel, miáltal gazdagszik... A széladó meg a füstadó bevezetése annyira kézenfekvő, hogy szinte már említeni se érdemes. Van, aki környezetvédelem címén lábszagadót tartana méltányosna k, más a túl sok babot evőket fegyelmezné hasonlóképpen. Barnasági fok szerint lehetne kivetni napozási adót, a sok ismeret birtokában lévő öreg bölcsekre elmeadót. Hiányzik ma még az önbevalláson alapuló hazugságadó (ez jó!), nincs káromkodási adó, árnyékvetési adó...
Aztán persze még lehetne folytatni a sort vég nélkül. A fantaszták között azért feltűnik egy józan ember is: „Gyerekek, vigyázzatok ezekkel az ötletekkel, mert még majd a kormány komolyan veszi!” Ugyan már! Higgyék el, a kormány ilyen ügyekben sokkal fantáziadúsabb!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában