Ország-világ

2007.01.21. 15:19

Több pénz, több halfogás

Folyamatosan javul az átlag halfogás a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület vizein. Tíz évvel ezelőtt még kevesebb mint négy kilót fogtak személyenként évente – tavaly viszont már 25 kilót. Ehhez persze horgászok is kellenek – nemcsak azért, mert a halat ők fogják ki, hanem mert az egyesület elsősorban az általuk befizetett területi jegyek árából telepít.

Farkas Csaba

Tavaly 200 mázsa méretes pontyot helyezett ki a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület, s ezenkívül 30 mázsányi egy- és kétnyarast is. – Idén tizenötmillió forintot költünk haltelepítésre, ez egymillióval több, mint a tavalyi mennyiség. Méretes pontyból 250 mázsát rakunk a vízbe az egész év folyamán, az egy- és kétnyarasok aránya változatlan – tájékoztat Schreiter Tibor ügyvezető alelnök. Keszeget, süllő- és harcsaivadékot éppúgy telepítenek, mint méretes csukát. A korábbi években kihelyezett compóból továbbra is tilos megtartani: elsősorban a Holt-Maroson fognak belőle szép példányokat – s helyezik is vissza azonnal –, de a Fehér-parton is. Természetes szaporulata elsősorban a hínáros Holt-Maroson várható. Úgy látszik, sikerült újrahonosítani Szegeden ezt a halat.

Vizek és jegyek

Az egyesületnek legkülönbözőbb jellegű vizei vannak, melyekre éves kombinált területi engedély is váltható. Ez egyaránt érvényes a repülőtéri, egykori agyagbányatavakra (Keramit, Tejes, Gumis, Temető-tó), a Fehér-part és Szilvás nevű Tisza-holtágra, az Algyői-főcsatornára, a Holt-Marosra és a Sándorfalvi-tóra is. De külön-külön, egy-egy vízre, vízcsoportra is lehet területi jegyet venni. A területi engedélyek ára az egyesület tagjainak olcsóbb, mint vendéghorgászoknak.

„Ingyen halak" is vannak a vizeken, melyeket nem kell telepíteni, s nem is szabad. Ilyen például a Fehér-parton a törpeharcsa, azaz csak volt, mert újabban rendkívül megritkult, és helyét azonnal elfoglalta a szintén „ingyenes" ezüstkárász. Akkor is biztosít horgászélményt, amikor a nemeshalak kevésbé táplálkoznak – kezdőknek pedig kitűnő horgásziskola.

– A tervezett 250 mázsa méretes pontyot csak akkor tudjuk berakni vizeinkbe, ha a területijegy-vásárlások a várakozások szerint alakulnak – mondja még az ügyvezető alelnök. Pályázati lehetőségek is léteznek ugyan halállomány-növelésre, de ebből csak a telepíthető mennyiség kisebb része származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában