Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Új ipari park készül a Barátság utcánál

A rendezetlen tulajdonviszonyok, a megegyezés hiánya miatt Mosonmagyaróvár ipari parkja közel hét éve – megalakulása óta – haldoklik. Emiatt az önkormányzat most a város másik felén, a Barátság utca mellett alakít ki – rendezett tulajdonviszonyokkal – egy új ipari területet.

Méhes Á.

Mosonmagyaróvár földrajzi elhelyezkedése, sajátosságai és közlekedési adottságai hazai viszonylatban szinte egyedülállóan vonzóak a különféle vállalkozások letelepedéséhez, ennek ellenére a városnak a mai napig nincs működő ipari parkja. Ezeket az előnyöket próbálták érvényesíteni egy helyi ipari park létesítésével hét évvel ezelőtt. Az akkori elképzelések szerint a vasútvonal, az M1-es autópálya és a 86-os számú főút által határolt 95 hektáros területen három lépcsőben hozott volna létre vállalkozási központot a több mint kilencven százalékban osztrák tulajdonban lévő Mosonmagyaróvári Ipari Logisztikai Üzleti Park (MILÜP) Kft., összességében mintegy 400 millió forintos ráfordítással. A tervek szerint első ütemben 37 hektárnyi területen tették volna lehetővé a cégek letelepedését. A közlekedést a 86-os út lekanyarodósávval bővítése, belső utak építése és később az autópálya Mosonmagyaróvár–kelet csomópontjának kialakítása révén szándékozták volna megkönnyíteni. A társaság megalakulásakor létrejött koncepciója szerint elsősorban logisztikával, szállítmányozással és az ehhez kapcsolódó szolgáltatással foglalkozó cégek letelepedését részesítették volna előnyben.
Azóta majd hét év telt el, ám a vállalkozók letelepedése elmaradt, sőt, még az ehhez szükséges infrastruktúrát sem építették ki a területen. Az ipari park valós kialakításának és a cégek letelepedésének gátat vetett, hogy a terület tulajdonjogának csupán kilencven százaléka rendezett. A társaság két-három magánszeméllyel nem tud egyezségre jutni, akik a reális érték háromszorosát sem hajlandók elfogadni ingatlanjaikért. Az elmúlt években több cég is érdeklődött a terület iránt, ám a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt egyik sem telepedett itt le.
A MILÜP többször tárgyalt már az érintett területek tulajdonosaival, ám nem sikerült megegyezniük. Olyan árat kérnek a területért, amennyiért infrastruktúrával sem tudná azt később a MILÜP eladni. Lapunk úgy tudja, a Királyhidai úton felépített bevásárlóközpont beruházója eredetileg ezen a területen akarta megvalósítani a projektet, ám a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt végül mégsem itt telepedett le.
A MILÜP Kft.-ben a mosonmagyaróvári önkormányzat csupán egyszázaléknyi részesedéssel bír, így a városnak nincs túl sok beleszólása a cég ügyeibe. Mivel nem sok esélyt látnak arra, hogy a közeljövőben előrelépés történik ezen a területen, így az önkormányzat más helyen kezdeményezte egy új ipari park kialakítását. [namelink name="Sólyom Tibor"] önkormányzati főtanácsos a Kisalföldnek elmondta: a Movinnov Kft. koordinálásával a Barátság utca mellett lévő mintegy 35 hektáros területet kívánják alkalmassá tenni a vállalkozások letelepedésére. Ezen a területen elsősorban kisebb – néhány hektáros – beruházásokat képzelnek el.
A tervek szerint még ebben az évben megépítik az ipari park feltáróútját az 1-es számú főúthoz, valamint kiépítik az infrastruktúrát.
A terület részben az önkormányzat és a Movinnov Kft. tulajdona, illetve néhány magánszemély is rendelkezik itt ingatlannal. A főtanácsos szerint azonban ez esetben nem kell attól tartani, hogy a néhány kisebbségi tulajdonos miatt meghiúsul az ipari park, mivel velük a Movinnov Kft. már egyeztetett ez ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában