Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Újra jöhet az olaj

Fehéroroszország eltörölte a területén áthaladó orosz olajra múlt héten kirótt tranzitdíjat, de lapzártánkkor még nem indultak újra az orosz szállítások a Barátság (Druzsba) vezetéken Európába, bár ez mára virradóra megtörténhet. Közben újrakezdődtek az orosz–fehérorosz tárgyalások.

Lapzártánkkor a legfrissebb fejlemény az volt: a Khomeltranseft Druzhba fehérorosz vezetéküzemeltető jelezte, hogy a szivattyúkat csak írásos utasítás alapján indíthatja újra. Ezt az utasítást Szjarhej Szidorszkij miniszterelnök fogja adni a fehérorosz Belneftekhim olajipari vállalat vezetőinek, Oroszországgal és Lengyelországgal való egyeztetés után. Így az újraindítás mára virradóra várható – közölték.
A Transneft orosz csőmonopólium egyidejűleg közölte, hogy a maga részéről még nem indította újra a szállításokat Fehéroroszország irányába. Ezzel az ITAR-TASZSZ korábbi jelentését cáfolta, amely a szállítás már megkezdett felújításáról szólt. A különféle állítások és cáfolatok titka a jelek szerint az lehet, hogy még nem világos, mi a sorsa annak a 80 ezer tonna olajnak, amelyet az orosz kormány szerint Fehéroroszország „eltulajdonított” a vezetékrendszer leállítása előtt, és amelyet Oroszország követel. Oroszország négy órán belül felújítja a szállítást, amint visszakapja az olajat.
Korábban a magyar gazdasági tárca is úgy értesült, hogy Fehéroroszország visszaadta az általa lefoglalt olajmennyiséget a Barátság kőolajvezetékbe. Azonban arról lapzártánkig nem érkezett hír, hogy az orosz fél újraindította volna az olajszállítást Magyarország felé.
A Mol egyébként szerdán 15 óra óta a felszabadított stratégiai kőolajkészletet használja, amíg újból be nem indul az orosz kőolajszállítás. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedd este adta meg a hozzájárulását naponta 15 ezer tonna kőolaj felszabadításához.

„ Sem fennakadás, sem árnövekedés”

Magyarországon nem lesz fennakadás az üzemanyag- és a vegyipari ellátásban, a kialakult helyzet nem okoz árnövekedést sem – közölte Kóka János gazdasági miniszter szerdán azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével a kormány több minisztere és energiaipari vezetők egyeztetést tartottak a kőolajellátás biztonságáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában