Ország-világ

2007.01.23. 15:19

Védjegy a megbízható terméken

A hiányos tájékoztatás miatt gyakran kerül a vásárló kosarába gyenge vagy kifejezetten rossz minőségű termék. A fogyasztók tájékoztatásának egyik elterjedt módja a csomagoláson elhelyezett védjegyek, címkék használata.

Frigyer Attila

A magyar nemzeti Környezetbarát Termék védjegy a Magyarországon őshonos kocsánytalan tölgyet szimbolizálja, az Európai Unió címkéje az ábrán szereplő virág. Mindkét jelzés olyan termékeket jelöl, amelyek garantáltan jó minőségűek, emellett életciklusuk több szakaszában előnyös környezeti tulajdonságokkal rendelkeznek a piacon lévő átlagos termékekhez viszonyítva.
A termékek környezeti tulajdonságait a teljes életciklus figyelembevételével (a nyersanyagok kitermelésétől a gyártáson, forgalmazáson és használaton át a hulladékká vált áru környezeti elemekre gyakorolt hatásának értékelésével) határozzák meg független testületek. A cél: reális áron biztosított jó minőség mellett az elérhető legkisebb környezetterhelés.
A magyar nemzeti rendszerben jelenleg 21 termékcsoportban vannak minősített termékek (többek között hűtőgépek, építőanyagok, papíripari termékek, irodai berendezések, takarítási szolgáltatás, tűzoltó berendezések).
Az EU minősítési rendszerében 25 termékcsoportra dolgoztak ki követelményeket (pl. hűtőgépek, mosógépek, mosogatógépek, porszívók, számítógépek, fényforrások, tisztítószerek, papíripari termékek, televíziók, ruházati termékek, lábbelik, beltéri festékek és lakkok, padlóburkolók, idegenforgalmi szálláshelyek).
A környezeti címkézőrendszerek a különböző fejlett országokban 10–30 éve működnek. A követelményeket tudományos megalapozottsággal, az érdekeltek bevonásával állapították meg oly módon, hogy a piacon lévő termékek közül csak a legkiválóbbak feleljenek meg e szigorú előírásoknak. Jelenleg 350 cég termékei viselik az EU környezeti címkéjét az unióban.
A jelzett termékek nem feltétlenül drágábbak, mivel az anyag- és energiatakarékosság önköltségcsökkenést is jelent, ami kompenzálhatja az innovációra fordítandó összegeket. Az energiatakarékos berendezések a vásárlónak jelentenek megtakarítást a termék használatakor.
A fenti jelölések használatának engedélyezésével a független tanúsító igazolja, hogy a termék jó minőségű és egyúttal kíméli a környezetet, vagyis a vásárló garantáltan megfelelő értéket kap a termék áráért.
A környezeti címkével jelölt termékek a következő előnyöket biztosítják a gyártónak, szolgáltatónak, forgalmazónak és fogyasztónak:
– A piacon a jelzés forgalomnövelő versenyeszköz, amely által a gyártó, forgalmazó és szolgáltató több bevételhez jut, miközben reklámköltséget takarít meg.
– Csökken az önköltség az anyag- és energiatakarékos gyártás, valamint a víz-, levegő- stb. tisztítási, illetve a hulladékártalmatlanítási igény csökkenése miatt. Minden járulékos költséget figyelembe véve a környezetkímélő termékek hosszú távon gazdaságosabbak az átlagos termékeknél.
– A védjegyhasználó számára jogszabályok is biztosítanak kedvezményeket (pl. termékdíjkedvezmény, közbeszerzési törvény által biztosított kedvezmény, a „zöld közbeszerzés” rendszerében várható előnyök).
– A minősítő rendszerek fontos tudatformáló feladatot is ellátnak. A fogyasztó hiteles tájékoztatást kap és megszűnnek a kedvező környezeti tulajdonságokra történő téves hivatkozások.
– A környezetbarát gazdasági szerkezet kialakulásával kevesebb – a társadalmat terhelő – környezeti ártalom keletkezik (kevesebb a hulladék, a környezeti elemek kevesebb terhelést kapnak, így az ártalmatlanítási költségek is csökkennek).
– Az egészségesebb környezetben kevesebb lesz a megbetegedés, így kevesebb lesz a társadalombiztosítási kiadás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában