Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Viharkárok országszerte

Öten sérültek meg könnyebben a viharos szél miatt, amely épületekben is károkat okozott az ország középső és északi részén. A tűzoltók mintegy nyolcszáz riasztást kaptak Magyarországon. Két családi ház lakhatatlanná vált. Több helyen akadozott a vasúti forgalom.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: Budapesten öt esetben riasztották a mentőket olyan könnyű sérülésekhez, amelyek a „vihar számlájára írhatóak”. Köztük volt olyan sérült, akit egy tűzfalból kihulló tégla talált el, de volt olyan is, akit egy faág sebesített meg. Előfordult olyan eset is, hogy idős embereket borított fel a viharos szél.
Két családi ház lakhatatlanná vált, mert a szél megrongálta a falakat és a tetőszerkezetet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren – mondta el Dobson Tibor. A katasztrófavédelem szóvivője hozzátette: hat ember maradt fedél nélkül.
Szentendrén egy háromszintes lakóépület tetejét bontotta meg a szél, az omlásveszélyt tűzoltók hárították el – mondta a szóvivő. Országszerte mintegy nyolcszáz esetben riasztották a déli órákig a tűzoltókat. Főként az ország középső és északi részéből érkeznek bejelentések viharkárokról – tette hozzá Dobson Tibor. A szolgálatban lévő tűzoltók mintegy kétharmada vett részt a kárelhárításban, országszerte 1500–1700 szakember dolgozott folyamatosan – mutatott rá a katasztrófavédelem szóvivője.
A viharos erejű szél miatt több vasútvonalon késésekkel kell számolnia az utazóknak. Biztonsági okokból több szakaszon sebességkorlátozást kellett bevezetni – közölte Kavalecz Imre, a MÁV ZRt. szóvivője. A Miskolc–Hidasnémeti vasútvonalon Halmaj és Forró-Encs között felsővezeték-szakadás okozott gondot a vasúti közlekedésben, illetve a poprádi intercity is ott vesztegelt. A szegedi vasútvonal egy szakaszán, Nagykőrös és Kecskemét között vonatpótló buszok szállították az utasokat. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában