Ország-világ

2007.01.13. 15:19

Viharos szél pusztított

Folytatás az 1. oldalról.


A csornai Prangyal-temető kápolnájának tetőzetét is „megkezdte” a péntek délelőtti viharos szél. Abdai Imre, a sírkertet kezelő Jószív kft. kirendeltségvezetője érdeklődésünkre elmondta: mintegy 40–50 cserép rongálódott meg. Szakembert pénteken nem sikerült találni, de az ígéret szerint ma délelőtt helyreállítják a tetőzetet. A nagy erejű szél egy Liszt Ferenc utcai családi ház tetőszerkezetében is károkat okozott. A helyi tűzoltók szüntették meg a további balesetveszélyt.
Sopronban és térségében csütörtökről péntekre virradó éjszaka rövid ideig tartó szélvihar tombolt, amelynek legerősebb lökése – mint azt Vadász Vilmostól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától megtudtuk – meghaladta a 100 kilométeres sebességet. Ennek következtében az egyik Ágfalvi úti cég udvarán álló fáról letört egy derék vastagságú törzs. A méretes ág a kerítésen kívülre lógott, míg az üzem három dolgozója – Horváth János, Karafa Ferenc és Bordás István – be nem húzta és motoros fűrésszel fel nem aprította azt. Ugyancsak a szélvihar nyomán a soproni Tó utcában éjszaka egy fa dőlt az ottani játszótér csúszdájára.
A vihar több településen okozott áramellátási problémákat. Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint a nagy erejű szél sok helyen megrongálta a közép- és kisfeszültségű vezetékeket. Fakidőlések okoztak vezetékszakadásokat, oszlopok törtek el, nagyfeszültségű biztosítók olvadtak ki. A társaság megerősített szolgálatokkal azonnal megkezdte a hibák behatárolását és helyreállítását. Az üzemzavarok Csorna, Enese, Győrsövényház, Kóny, Fehértó, Cakóháza, Markotabödöge, Barbacs településeket és a Győr–Dél-Ménfőcsanak vonalat érintették. A cég munkatársai a közlemény szerint ezeken a területeken több mint két óra alatt hárították el a hibát, de még lapzártánkkor is dolgoztak mintegy kétszáz háztartás áramellátásán. A Mosonmagyaróvár–Kavicsbánya, a Kimle–Jánossomorja, a Kimle–Öttevény, a Mosonmagyar-

óvár–Szigetköz vonalakon fél-egy órás időtartamban szünetelt hasonló okok miatt a villamosenergia-ellátás a déli, kora délutáni órákban. A szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatának hibabejelentő vonalára több ezer hívás futott be. Ezért előfordult, hogy foglaltat jeleztek a készülékek. A cég lapunkon keresztül is megköszönte érintett ügyfeleinek megértését, türelmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában