Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Visszafogják a repcét a gazdák

Márciust meghazudtoló meleg van egész januárban. A kertészetek idei helyzetét követően lapunk a hétvégén a szántóföldi növénytermesztés kilátásai iránt érdeklődött a szakemberektől.

A növényorvosi kamara hagyományos, tizedik alkalommal megrendezett farsangi bálján idén két kitüntetettet köszöntöttek: Bognár Zoltánt, a felügyelőbizottság elnökét és Hadarics Kálmán nagylózsi agronómust. A kamarai aranykitűzővel jutalmazott szakember szerint ugyan az idei télen jelentős a csapadékhiány – a hétvégi 25–30 milliméter eső csak enyhíteni tudott ezen –, de a terméskilátások még nyitottak.

Az őszi káposztarepcéből vetett 150 hektárnyi területet úgynevezett retardáns – a fejlődést visszafogó – anyaggal kezelték, ezért nem kell tartani szárba szökkenésétől. A búzát ősszel levéltetvek és kabócák támadták meg, és egy sikeres védekezést követően a tartós meleg hatására a kabócák ismét felszaporodtak.

– A hét második felére előjelzett hideg hatására a rovarok várhatóan telelőre vonulnak – ismertette várakozásait Hadarics Kálmán.

– Remélhetőleg nem lesz szükség ismételt beavatkozásra és a vetőmagnak szánt búza is vírusmentes marad – mondta a Kisalföldnek Hadarics Kálmán. Hozzátette: ismeretes, hogy a jarovizációra, a hideghatásra az őszi gabonáknak szükségük van a megfelelő termésképzéshez. Elmondta, a tavasziak közül a cukorrépa vetése még bizonytalan – nagyon alacsony árat ígér a felvásárló –, további kis területekre pedig kukoricát, napraforgót terveznek.

A mezőörsi Zsédely Rudolf 110 hektáron repcét, 160-on őszi búzát termel. A repcét ő is kezelte a növekedést hátráltató szerrel.
– Nem a hosszú távú időjárás-előrejelzések, hanem a kockázat csökkentése kényszerít bennünket erre a beavatkozásra – mondta el a Kisalföldnek. – Volt már olyan évünk, amikor 120 hektár repcét ki kellett tárcsázni, mert idő előtt szárba szökkent.
Zsédely Rudolf szerint – bár mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból – egyelőre nem kell terméskieséssel számolni a szántóföldi növénytermesztésben.
– Ahogy mondani szokták, még nem ette meg a kutya a telet – jegyezte meg a tapasztalt gazdák bizakodó mosolyával.

Búcsú a tavasztól?
A meteorológia előrejelzése szerint mától fokozatos lehűlés kezdődik, a hét közepétől visszatérhet a tél. Utána ugyan még lehetséges néhány fokos felmelegedés, ez azonban már nyomába sem ér az eddigieknek: a vasárnapi nappal valószínűleg búcsút inthetünk a januári tavasznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában