Ország-világ

2007.03.16. 15:19

A daloló nagykövet városunkban

Nagy sikerq berlini koncertjét hozza Sopronba Sebestyén Márta és a Dqvő együttes. A Soproni Tavaszi Napok keretében március 21-én 19 órakor lép fel a Liszt-központban a magyar kultúra követe, a csodálatos hangú énekesnő.

N. M.

Sebestyén Márta hazánk legismertebb énekese. Több mint 30 éve folyamatosan szerepel a világ minden táján. Csodálatos hangja, a zene és a közönség iránti alázata, mqvészi és emberi értékei mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúra követének nevezték ki. Sebestyén Márta most önálló esttel Sopronba készül. Útjára a kiváló Dqvő együttes kíséri el.
Sebestyén Márta a sokat emlegetett „tiszta forrásból” merít. Teszi ezt úgy, hogy közben minden nemzet számára hozzáférhetővé, élvezhetővé teszi a magyar zene csodálatos gyökereit. Nagyon jól ismeri ezt a forrást, valószínqleg előbb hallotta a zenét, mint az emberi hangokat. Sebestyén Márta édesanyja ugyanis a Zeneakadémia diákjaként hallgatta többek között Kodály Zoltán és Bárdos Lajos előadásait. Csecsemőként ott volt az egyetemi órákon, kisgyerekként zenei óvodába járt, kisiskolásként pedig már népzenei versenyeken gyqjtötte a díjakat. Pályafutása a Sebő együttes tagjaként kezdődött, majd 1979-től számos más partnerrel lépett fel, de idővel egyre inkább a szólóéneklést helyezte előtérbe. 1987-ben jelent meg első szólólemeze Dúdoltam én címmel.
Az énekesnő sokak számára a „Szerelem, szerelem” címq dallal vált világhírqvé. Anthony Minghella rendező ugyanis ezzel a felvétellel nyitja nagy sikerq, Az angol beteg címq filmjét. Ezenkívül számos hazai és nemzetközi siker övezte a mqvész útját, s mégis: Sebestyén Márta ugyanolyan alázattal áll színpadra, mint ahogy tette azt három évtizeddel ezelőtt...
A soproni fellépésnek, az itt megszólaló összeállításnak egyébként érdekes története van. A Páneurópai Piknik és az 1989. szeptember 10-i határnyitás évfordulóját Berlinben is ünnepelték, s a több hónapos rendezvénysorozatra Sebestyén Márta is meghívást kapott. Ott lépett fel először a Dqvő együttessel, s az akkori siker azóta szorosabb munkakapcsolatot kovácsolt. A soproni határnyitás tiszteletére a közösen összeállított mqsor rábaközi dalokkal kezdődik, és soproni lányokról is énekelnek. A berlini koncerten a németek táncra perdültek, a berlini sajtó pedig ujjongva írt az előadásról...
A soproni koncert ennek a sikernek lesz a folytatása. A Dqvő együttes méltó partnere a kiváló énekesnőnek, tagjai virtuóz zenészek.
Sebestyén Mártával személyesen 15 órakor a Perkovátz-ház Daruka Termében lehet találkozni az Ürmös Egyetemi Néptáncegyüttes szervezésében megrendezésre kerülő közönségtalálkozón.
Sebestyén Márta izgalmas évet tudhat maga mögött, de az idei talán még élménydúsabb lesz. 2006 novemberében Charles herceg meghívására énekelt a St. James-palotában az ’56-os megemlékezésen. Januárban megkapta a Magyar Kultúra Nagykövete címet. Március 28-án lesz egy jubi-

leumi koncertje a Mqvészetek Palotájában, ahol a legfontosabb eddigi partnereivel lép fel. Már több mint egy hónapja elfogytak a jegyek. A görög televízió (ERT) az ő kalauzolásával mutatja be Magyarországot. Egy bolgár produkció pedig ugyancsak őt választotta a Duna menti országok zenéjét bemutató filmsorozatban. Egy hajó a Duna-deltából felúszik Németországig, néha megáll és a hajón koncertet rendeznek. Budapesten Sebestyén Márta fog fellépni. Szeptemberben Szöulban ő fogja képviselni Magyarországot a World’s Masters Festivalon és a magyar követség által megrendezésre kerülő Kodály-esten, valamint novemberben Sanghajban a Magyarország bemutatkozik címq rendezvénysorozaton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában