Ország-világ

2007.03.04. 15:19

Balesetre, tragédiára szakosodott ügyvédek

Folytatás az 1. oldalról.

Pomaranski Luca


Mivel Magyarországon ez a terület még nem túlságosan ismert, sokszor a biztosítási szakjogászok kerestetik meg a közúti baleset sérültjét – vagy az áldozat családját –, akár a történtekrQl megjelent újságcikk alapján.

Még nem küldték el

– Az embernek ilyenkor annyi a baja, hogy a kártérítésre gondol utoljára, pedig minden közúti baleset esetén érvényesíthetQ kárigény az okozó kötelezQ felelQsségbiztosítása terhére. Ez vonatkozik például egy autó utasaira akkor is, ha az ominózus jármq vezetQje okozta a balesetet.

Átvállalt felelQsség

Sokan nem tudják: ha nincs meg a „vétkes jármq”, például mert cserbenhagyásos gázolás történt, a Magyar Biztosítók Szövetsége átvállalja a felelQsséget. A szakember szerint a hasonló esetek még messze nem kerültek be annyira a köztudatba, mint mondjuk a nagy sajtónyilvánosságot kapott mqhibaperek. Mint ahogy azt is kevesen tudják, hogy ha például egy járókelQ elcsúszik a jeges, felsózatlan járdán, kárigénnyel élhet a hozzá tartozó ház tulajdonosával szemben, amit annak lakásbiztosítása fedez. A biztosítók persze nem könnyen válnak meg a pénzüktQl, s bár eleve csak akkor fizetnek, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, ki okozta a balesetet, még így is egy-másfél évbe telik, mire az áldozat vagy családja pénzt lát a megegyezésbQl, de van olyan ügy, amely már három éve húzódik.

Kártérítés és járadék

Hogy kit mekkora kár ér egy baleset során, nem könnyq megállapítani, s persze az emberéletet és az egészséget nem lehet sem pótolni, sem pénzzel megváltani. Rengeteg szempontot mérlegelnek ilyenkor: számít, mekkora jövedelemtQl esik el az ügyfél vagy a családja, milyen gyógykezelésre, pluszkiadásokra szorul a sérülése miatt, milyen anyagi, családi körülmények között élt, milyen tervei voltak a jövQre nézve.
Egy szintén név nélkül nyilatkozó ügyvédtQl megtudtuk, hogy maradandó sérülés vagy haláleset után jellemzQen 5–40 millió forintot ítél meg a bíróság – az sem mindegy, hogy melyik, a fQvárosi bíróságok ugyanis hajlamosak nagyobb összeget megítélni, mint vidéken –, míg egy elhúzódó gyógykezelésre 100–200 ezer forintot fizethetnek. ElQfordul, hogy a biztosító járadékot fizet a baleset miatt lerokkant áldozatnak, ennek összege általában 10–50 ezer forint, de az egyéni körülményektQl függQen nagy különbségek lehetnek az egyes esetek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában