Ország-világ

2007.03.08. 15:19

Hét helyen volt csoportos leépítés

Egy év alatt háromszázzal csökkent a győri munkanélküliek száma. Az adatok sokkal jobbak, mint az 1993-as mélypont idején, de jelentősen rosszabbak, mint 2002-ben.

H. G.

Győrben és környékén összesen hét cég, szervezet jelentett be csoportos létszámcsökkentést tavaly. Ezen leépítések hatására 379 ember veszítette el állását – derül ki [namelink name="Rimányiné Somogyi Szilvia"], a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettesének tájékoztatójából, amelyet a győri közgyqlés is tárgyalt. Az érintett munkáltatók gépgyártással, fémfeldolgozással, építőiparral, állategészségüggyel, biztonsági tevékenységgel és honvédelemmel foglalkoznak. Jellemzően állatorvosok, fémmegmunkáló gépkezelők, gépjármq- és motorszerelők, lakatosok, kőmqvesek és takarítók maradtak így munka nélkül.
A szakember szerint a 379-es szám viszonylag alacsony és a megyeszékhely kedvező helyzetét mutatja. Ezt több más adat is alátámasztja.
A győri munkanélküliségi ráta 4,8 százalékos volt 2006-ban,

szemben a tavalyelőtti 5,3 százalékkal. Az állástalanok éves átlaglétszáma tizenkét hónap alatt több mint háromszázzal, 3260-ról 2939-re esett vissza.
Igaz, ez még így is sokkal több mint 2002-ben (akkor 2320 szerepelt a rubrikában, ami 3,8 százalékos aránynak felelt meg), de szerencsére jócskán alatta marad az 1993-as csúcsnak.
A munkaügyi központ adatai szerint az elmúlt évben 2005-höz viszonyítva csaknem egyhatodával emelkedett a bejelentett álláshelyek száma. Míg két éve 9166 új állásbejelentés érkezett a győri kirendeltségre, addig tavaly 10.610. A beszámolóban az is szerepel, hogy sok cég azzal kénytelen szembesülni, hogy csak nagyon nehezen talál elegendő számú, megfelelő dolgozót.

Kiket keresnek a cégek?

A munkaügyi központ tapasztalatai szerint Győrben és környékén – de jellemzően az egész megyében – a munkaadók viszonylag széles körben kötik nyelvtudáshoz a felkínált állások betöltését. Ez az arány a diplomásoknál szinte 100 százalékos. A cégek részéről az utóbbi években jelentős az igény a melegüzemi szakmákhoz értők iránt, de keresettek az NC- és CNC-gépkezelők, a gyártósori összeszerelők, a szerszámkészítők és egyéb gépipari szakmák is. Könnyen el tudnak helyezkedni ezek mellett a kőmqvesek, a pékek és a szakácsok. Ugyanakkor túlképzés tapasztalható fodrászból, kozmetikusból és különböző mezőgazdasági szakmákból.

A győri munkanélküliek...

...egyharmada tartozik a 45 év feletti korosztályba, és közülük minden negyedik, ötödik embernek valamilyen egészségügyi problémája is van.
...csaknem 28 százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályát végezte el.
...közül a legmagasabb arányt a szakmunkásképzőt, illetve a szakiskolát végzettek képviselik, 36 százalékkal.
...13 százaléka tartósan munkanélkülinek számított 2006-ban.
...közül éves átlagban 7,4 százalék volt a pályakezdők száma tavaly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában