Ország-világ

2007.03.19. 15:19

Jó tudni elbocsátás előtt

Miután a versenyszférában dolgozóknak munkajogi tanácsadást szerveztünk, többen is kérték: a közalkalmazottaknak is biztosítsuk ezt a lehetőséget.

Most ez azért is aktuális, mert e területen, az önkormányzati intézményekben leépítések várhatók. Fontos tudni,hogy a közalkalmazottakra más szabályok vonatkoznak a munkajog tekintetében, mint a versenyszférában dolgozókra. Esetükben elsősorban a közalkalmazotti törvény az irányadó és csak háttértörvényként A munka törvénykönyve, aminek a versenyszféra munkavállalói esetében van nagy szerepe. Sőt, utóbbinak vannak olyan szabályai,amik egyáltalán nem vonatkoznak a közalkalmazottakra.

Már csak ezért is megér egy külön témát, egy külön tanácsadást ez a szakterület. Mivel a közalkalmazottak jellemzően az iskolák, az egészségügyi és a kulturális intézmények dolgozói – ha az intézmény önkormányzati fenntartású –,az ő hívásaikat várjuk. A 96/504-594-es számú telefont a Kisalföld szerkesztőségében március 26-án, hétfőn délelőtt tíz és tizenegy óra között dr. Freier József munkajoggal is foglalkozó ügyvéd és dr. Jáki Katalin, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei ügyvivője veszi fel, szakszerű válaszokat adva olvasóink kérdéseire. 

R. Z.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában