Ország-világ

2007.03.13. 15:19

Lábápolás felsőfokon

Tavasszal, a nyár közeledtével mindenki nagyobb gondot fordít a lábápolásra, hiszen a nyitott cipők, rövid szoknyák évszakában ez is a jó megjelenés fontos részét képezi.

Lábunk egy életen át jó szolgálatot tesz, annak ellenére, hogy teljes testsúlyunk ránehezedik, fáradhatatlanul teljesíti feladatát. Sajnos nemegyszer csak akkor fordítunk ápolására kellő figyelmet, ha arra már valóban szükség van. Nyáron nagyobb gondot fordítunk a szőrtelenítésre, a bőrápolásra, s a megfáradt lábfej gondozására, télen azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a kevésbé látott testrészről.

Változtassunk hozzáállásunkon, s ápoljuk ezentúl télen is nagy odafigyeléssel! Kényeztessük, kúráljuk megfáradt végtagjainkat, s ha lehetőség adódik, pihentessük őket.

Dobjuk le cipőnket, s csapjuk fel az asztalra lábainkat, hogy vérkeringésünk helyreálljon, fogyasszunk rengeteg folyadékot (főként vizet), hogy a méreganyagokat kimossuk a szervezetből lehetőséget sem adva nekik a lerakódásra.

A talpra nehezedik a legnagyobb testsúly, s ha ezt a hatalmas megterhelést egy helytelen felépítésű, kényelmetlen cipővel is tetézzük, könnyen kialakulhat bőrkeményedés, bütyök vagy tyúkszem. A cipő komformitása, anyaga, megfelelő mérete és tartása mellett azonban még egyre oda kell figyelnünk: a sarok magasságára, hiszen a túl magas és alacsony sarok egyaránt gerincproblémákat, láb- és hátfájdalmakat okozhat.

A lábfej egy apró csontokból felépített remekmű. Sajnos a kényelmetlen cipők, a túlsúly is könnyen megterheli, ilyenkor megduzzad, már maga az egyszerű séta is kellemetlen lehet.

Néhány évtizeddel ezelőtt a lábáztatás még kedvelt családi elfoglaltság volt, ma azonban már kevesen tudják, mennyire hasznos lehet. Napjainkban egyre több lábmasszírozó készülék kerül forgalomba, melyek remélhetőleg újra felhívják a figyelmet a lábfürdő fontosságára. Ez a remek elfoglaltság ugyanis nemcsak a bőrt puhítja, de a különböző illóolajok, gyógynövényes sók segítségével a duzzanatot is megszünteti és fokozza vérkeringést. A kínaiak például úgy hiszik, hogy a méreganyagok és a kórokozók a talpon keresztül választódnak ki, éppen ezért fontos, hogy ezeket lefekvés előtt vízzel eltávolítsák.

Ha nem is mindennap, de hetente egyszer egy negyedórás lábfürdő csodákat tehet, pedikűrözés ellőtt pedig egyébként is kötelező. A meleg vízbe tetszés szerint áztathatunk gyógynövényeket vagy cseppenthetünk illóolajokat. A levendula felfrissíti a láb bőrét, a zsurló a fáradt és izzadt láb ellenszere, a kakukkfű tisztít, a lestyán pedig természetes dezodor.

Ha a lábfürdő céljára szolgáló mosdótál aljába néhány kerekded kavicsot helyezünk, máris indulhat a testet és a lelket egyaránt ellazító lábfürdővel egybekötött talpmasszázs.

A só nemcsak fokozza a vérkeringést, de a pórusokat is összehúzza, emellett erős tisztító hatása is van, használható bőrradírként, s a verejtékezés mértékét is csökkenti, csakúgy mint egy másik ősi gyógymód, az ecetes víz. De ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor válasszunk egy paraffinos, esetleg olívaolajos lábpakolást. Ezektől lábunk bőre garantáltan bársonyos, és selymes tapintású lesz.

De Jong Edit
Kéz- és lábápoló, szakoktató

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában