Ország-világ

2007.03.19. 15:19

Új vezető a közterület-felügyeleten

A köztisztaság javítását tartja a legfontosabb feladatnak a győri közterület-felügyelet új vezetője. Truka István (42) március elején lépett hivatalába.

J. F.

„ Jó kollektívát örököltem meg, ezt igyekszem egyben tartani, folytatni az eddigi munkát és természetesen lehetőség szerint hatékonyabbá tenni” – mondja Truka István, aki a győri polgármesteri hivatal szervezeti átalakítása során március elejétől lett a közterület-felügyelet vezetője, miután elődje, Cseh Ferenc nyugdíjba vonult.

Tizenheten

Az új vezető negyvenkét éves, tősgyökeres győri. A középiskola után a mosonmagyaróvári agrártudományi egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. Mint mondja, éppen olyan időszakban, amikor „nem volt szükség” annyi agrárszakemberre, így aztán más irányt vett pályája. A megyei rendőr-főkapitányság bqnügyi osztályán vagyonvédelemmel foglalkozott, elvégezve a rendőrtiszti főiskolát. 1997-ben, amikor megnyílt győri Metro Áruház, annak biztonsági vezetője lett.
Kis csapat, mindössze tizenhét felügyelővel dolgozik a szervezet. Az ígéret szerint három munkatárssal bővülhet (szükség is van rá, nagy a város, sok a tennivaló), ez persze nem megy egyik napról a másikra, az új munkatársaknak fel kell készülniük a felügyelői vizsgára.
Truka István folyamatosan ismerkedik nemcsak kollégáival, hanem magával a várossal is a helyszíni szemlék során. Legutóbb például Újvárosban járt, s néhány helyen bizony alaposan megdöbbent. Ezért is mondja: a felügyeletnek a legfontosabb dolga – a meglévő feladatok mellett természetesen – a város köztisztaságának javítása, s nemcsak a szem előtt lévő helyeken, hanem a külterületeken is.

Nem mindenáron büntetni

Látható, érzékelhető szigor nélkül nem lehet rendet tartani, vallja a felügyelet vezetője. Ez azonban nincs ellentmondásban azzal az alapelvvel, hogy „polgárbarát” módon kell dolgozni. Vagyis nem mindenáron büntetni, szankcionálni, meg kell találni a megfelelő hangot az emberekkel. Van viszont, amiben nem lehet kompromisszumot kötni. Az illegálisan hulladékot, pláne veszélyes hulladékot lerakókkal szemben nincs helye az elnézésnek.
Fontosnak tartja még Truka István szóba hozni, hogy úgy tqnik, a belvárosban végre elfogadható parkolási rend alakul ki – ebből a felügyelet semmiképpen nem akar engedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában