Ország-világ

2007.03.23. 15:19

Vétek lenne bebetonozni a Széchenyi teret

Végre megvalósulni látszik a győri Széchenyi tér rekonstrukciója, azt még pontosan nem tudni, milyen lesz. Azt inkább, hogy milyennek képzelnénk.

J. F.

Miközben biztosnak látszik, hogy megvalósul végre a győri Széchenyi tér rekonstrukciója, a lokálpatrióták egyre több ötlettel állnak elő, hogyan képzelnék el. Van, aki ide helyezné át a piacot nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan, s a Dunakapu térből valódi korzót alakítana ki (egy olvasónk írta).
Mások szerint a tér hangulatát nem szabad „elrontani”, úgyis eleget rontja azt a vitatott Lloyd-épület. Somfai András mérnök leginkább azt szorgalmazná, hogy feltárják, láthatóvá, élvezhetővé tegyék a tér alatti római kori emlékeket.
A régi győriek még emlékezhetnek rá, hogy a tér északi oldalán hajdanán föld alatti nyilvános vécék voltak. Amikor ezeket úgy a hatvanas évek végén megszüntették, napvilágra kerültek római kori emlékek. Jóval később, már a kilencvenes évek végén Somfai András szorgalmazására a város költségveté-

sében is biztosítottak pénzt a feltárásra. Sok „izgalmas” dolog került elő, ezeket a régészek megfelelően dokumentálták, s úgy temették vissza pár hónap múltán, a jövőre gondolva, hogy könnyen újra kibonthatók legyenek.
Mi található a feltárt, viszonylag kicsi, körülbelül tízszer harminc méteres területen? Római út, római kori utcasor, kupolás kút, török börtön, középkori házmaradványok, s mellettük még ki tudja, mi minden.
Régészeti szempontból is értékesek, ám az idegenforgalom számára talán még inkább, a város polgársága számára pedig önértéktudatot növelő tényező is.
Nem kellene feltétlenül „gödörnek” lenni a Széchenyi téren ahhoz, hogy ezeket az értékeket bármikor bárki láthassa. Somfai András szerint elég lenne a feltárt terület fölé vasbeton lemezt építeni, ami a tér „földszintjén” semmit sem változtatna. Néhány üvegablakon le lehetne tekinteni a megvilágított objektumokra. Sőt, aki le akarna menni „kézközelbe”, a múzeumi kapu felől ellenőrzötten egy aluljárón megtehetné. Ez a múzeumi szakemberek szerint is megoldható.
Hasonló megoldásra több példa is van. Grazban az egész főteret feltárták, mielőtt nekikezdtek a térátépítés megtervezésének. Bécsben 6–8 méter mélyen, a metró gyalogosfolyosóján található hasonló bemutató. Győrött a 3–5 méter mélyen lévő értékeket a felső tér életétől függetlenül is be lehetne mutatni, építési szempontból nem horribilis összegből. Most még időben van ezen gondolkodni, mielőtt hosszú időre betonba zárnának mindent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában