Ország-világ

2007.03.23. 15:19

Vétek lenne bebetonozni a Széchenyi teret

Végre megvalósulni látszik a győri Széchenyi tér rekonstrukciója, azt még pontosan nem tudni, milyen lesz. Azt inkább, hogy milyennek képzelnénk.

J. F.

Miközben biztosnak látszik, hogy megvalósul végre a győri Széchenyi tér rekonstrukciója, a lokálpatrióták egyre több ötlettel állnak elő, hogyan képzelnék el. Van, aki ide helyezné át a piacot nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan, s a Dunakapu térből valódi korzót alakítana ki (egy olvasónk írta).
Mások szerint a tér hangulatát nem szabad „elrontani”, úgyis eleget rontja azt a vitatott Lloyd-épület. Somfai András mérnök leginkább azt szorgalmazná, hogy feltárják, láthatóvá, élvezhetővé tegyék a tér alatti római kori emlékeket.
A régi győriek még emlékezhetnek rá, hogy a tér északi oldalán hajdanán föld alatti nyilvános vécék voltak. Amikor ezeket úgy a hatvanas évek végén megszüntették, napvilágra kerültek római kori emlékek. Jóval később, már a kilencvenes évek végén Somfai András szorgalmazására a város költségveté-

sében is biztosítottak pénzt a feltárásra. Sok „izgalmas” dolog került elő, ezeket a régészek megfelelően dokumentálták, s úgy temették vissza pár hónap múltán, a jövőre gondolva, hogy könnyen újra kibonthatók legyenek.
Mi található a feltárt, viszonylag kicsi, körülbelül tízszer harminc méteres területen? Római út, római kori utcasor, kupolás kút, török börtön, középkori házmaradványok, s mellettük még ki tudja, mi minden.
Régészeti szempontból is értékesek, ám az idegenforgalom számára talán még inkább, a város polgársága számára pedig önértéktudatot növelő tényező is.
Nem kellene feltétlenül „gödörnek” lenni a Széchenyi téren ahhoz, hogy ezeket az értékeket bármikor bárki láthassa. Somfai András szerint elég lenne a feltárt terület fölé vasbeton lemezt építeni, ami a tér „földszintjén” semmit sem változtatna. Néhány üvegablakon le lehetne tekinteni a megvilágított objektumokra. Sőt, aki le akarna menni „kézközelbe”, a múzeumi kapu felől ellenőrzötten egy aluljárón megtehetné. Ez a múzeumi szakemberek szerint is megoldható.
Hasonló megoldásra több példa is van. Grazban az egész főteret feltárták, mielőtt nekikezdtek a térátépítés megtervezésének. Bécsben 6–8 méter mélyen, a metró gyalogosfolyosóján található hasonló bemutató. Győrött a 3–5 méter mélyen lévő értékeket a felső tér életétől függetlenül is be lehetne mutatni, építési szempontból nem horribilis összegből. Most még időben van ezen gondolkodni, mielőtt hosszú időre betonba zárnának mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában