Ország-világ

2007.05.10. 16:19

A bor dicsérete

Piros vagy fehér? Testes vagy könnyed? Aranyszínű vagy mélybordó? Ahány borivó, annyi kedvenc. Ezúttal a Nemzet Színészét, Király Leventét, valamint az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának igazgatóját, Jurkovics Jánost faggattuk borhoz fűződő viszonyáról. Egyikük egy anekdotát, másikuk borfilozófiáját osztotta meg velünk.

Nyemcsok Éva

Szeged Kirly Levente sznmvsz borkstols kzben. Fot: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Nemzet Színésze, [namelink name="Király Levente"] nagyon szereti a bort. A fröccsözést jó néhány évtizeddel ezelőtt kedvelte meg, annak idején Pusztamérgesi rizlinget fogyasztottak előszeretettel.

– Hajdanában danában amikor még ifjú ember levék, a barátainkkal az úszóházon a jó melegben fröccsöztünk – anekdotázik [namelink name="Király Levente"] – Ez a rizling nagyon ízletes, kellemdús volt, arra való, amire nekünk kellett: a szomjúságot oltani. Kellemes tudott lenni akár vacsora után, akár hideg ételekhez kísérőnek.

A színművész tudja: „borral csak úgy szomjat oltani nem acélos", ihatott volna sört is, ám a fröccs a szóda kellemdús pezsgésével duplán oltotta a szomjunkat. Visszaemlékszik: amikor Nizzában játszották a Hegedűs a háztetőn című darabot, egy előkelő szállodában laktak. Odahívatta a főpincért.

– Nem tudták elképzelni, mit akarok tőle. Férfiasan bevallottam, nem tudom, hogy milyen ételhez mit illik inni, és mi a jó. Megkértem, ajánljon nekem bort az ételekhez. Megtetszett neki, hogy beavattam tudatlanságomba, s azt mondta: „Uram, fantasztikus, hogy Ön ezt elmondta nekem! A nagy emberek nem szokták beismerni, hogy nem értenek a borokhoz, s néha olyanokat rendelnek egy-egy ételhez, hogy az embernek megáll az esze!" Ez a kedves főpincér ajánlott aztán nekem fantasztikus francia borokat, fehéret és vöröset, mindig az ételhez illőt. Ott értettem meg a bor és az étel viszonyát.

Fröccsöt soha nem, vörösbort, elsősorban szárazat viszont szívesen fogyaszt Jurkovics János. A Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának vezetője a villányi borok nagy rajongója. Nagyon izgalmasnak tartja a szekszárdiakat és egrieket is, de mint mondja, Villány sajátos klímája miatt világbajnok borokat ad.

– Mint ahogyan mások, én is megfigyeltem, hogy egy férfiember életében különböző szakaszok vannak. Amikor az ember ifjú, mindenivó. Húsz évesen sör, bor, pálinka – minden jöhet. Harminc tájékán az ember átvált a sörre, ez az ital lesz számára az értékmérő. Negyven felé közeledve viszont egyszer csak rájön arra: a bor a minden. Az ember ínyenc lesz, megszereti a nagyon jó borokat. S fogyasztja mogyoróval, dióbéllel, sajttal, hogy érezze az aromát. A borról lehet mesélni, gondoljunk csak Hamvas Béla, Márai Sándor kiváló írásaira! – osztotta meg velünk a borról való filozófiáját a stúdióvezető. Úgy véli: míg a sör harsány és frivol, addig a bor nemes, van tüze. Jurkovics János szerint a boriváshoz idő kell. Amikor koccint, s ezt tanítja a fiának is, a másik borozó szemébe néz, ahogyan azt az etikett tanítja.

– Amikor összecsendült a két pohár, feltartjuk a fény felé, körberázzuk, hogy szabaduljanak fel az aromák és zamatok, majd a gyertyafénynél megnézzük.

Amikor az első kortyot megízlelem, mindig arra a parasztemberre gondolok, akinek izzadsága, verítéke benne van abban a borban. Ezt az italt könnyű behabzsolni, leengedni a torkunkon, holott iszonyatos munka van benne. Ezért én megadom a módját, így vagyok hálás annak a sok embernek, aki a metszéstől a szőlő művelésén át a szüretig, a fejtésen át az erjesztésig dolgozik azért a palack borért. Egy pohár borban a természettől, a naptól kezdve minden benne van. A bor életérzés, a bornak lelke van!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában