Ország-világ

2007.05.30. 16:19

A herceg nem harcolhat

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elit alakulatának az a szakasza, amelyet II. Erzsébet királynő unokája vezetett volna – ha az utolsó pillanatban nem tiltják meg neki az iraki szolgálatot.

Harry – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – tavaly végzett Sandhurstben, az első számú brit tiszti akadémián, hadnagyi rangban, és eltökélt szándéka volt, hogy egységével tart az iraki hadszíntérre. A Blues and Royals nevű alakulat azon 11 fős felderítőszakasza azonban, amelynek élén a herceg állt volna, a hétfői The Sun beszámolója szerint a napokban elindult a féléves szolgálatra, Harry nélkül. Hónapokig tartó huzavona és több, egymásnak ellentmondó döntés után a brit hadsereg vezérkari főnöke, Sir Richard Dannatt tábornok két hete jelentette be: Harry – aki apja, Károly walesi herceg és bátyja, Vilmos után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben – nem vehet részt iraki bevetésen a személyét „közvetlenül érintő számos fenyegetés" miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában