Ország-világ

2007.05.13. 16:19

Holnappal lejár a beadási határidő

Mezőgazdaság MTI Az egységes területalapú támogatások iránti kérelmek beadási határideje május 15-én lejár – hívja fel az érintett gazdálkodók figyelmét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH).

A hivatalban jelezték: a határidő lejárta után a beadott támogatási kérelmek már csak szankciók alkalmazásával, azaz a gazdálkodóknak járó támogatási összeg arányos csökkentésével teljesíthetőek. Ezért az MGSZH kéri a termelőket, hogy aki még nem nyújtotta be támogatási kérelmét, haladéktalanul keresse fel a területileg illetékes falugazdászt, és neki nyújtsa be igénylését.
Az idei, a mezőgazdasági földterülethez kötött támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek a múlt hónap végén jelentek meg. Ezek alapján a támogatási kérelmeket május közepéig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes megyei kirendeltségeihez – adta hírül [namelink name="Soproni Horváth Lajos"], az MVH sajtófőnöke korábban.
Az MVH az elmúlt hetekben több mint 200 ezer gazdálkodónak postázta az idei területalapú támogatások igénylésére szolgáló qrlapokat, térképeket és a kitöltési útmutatót.
A nyomtatványok mind formájukat, mind tartalmukat tekintve különböznek a tavalyiaktól. Ennek oka, hogy az igénylőlapok többcélúak. Ezek a nyomtatványok már egyaránt szolgálnak az egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (Top-up), az energianövények támogatása, továbbá a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) után járó és az agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) támogatások kifizetéseinek igényléséhez.
A formanyomtatványok módosulásán túl egyéb változásokra is figyelemmel kell lennie a támogatásigénylőknek. Az idevonatkozó FVM-rendeletek előírásainak megfelelően ugyanis az MVH az elmúlt évben elvégezte a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (Mepar) programszerq felújítását.
Az MVH évenként mintegy 200 ezer területalapú támogatási kérelmet fogad be. E kérelmek közel 6 százaléka hiánypótlásra szorul. A hibás kérelmek számának csökkentése érdekében az MVH elektronikus igényléskitöltési programot fejlesztett ki a 200 hektárnál nagyobb támogatott területtel rendelkező gazdálkodók számára. Ez a programcsomag megkönnyíti a pontos és gyors kérelemkitöltést.
Az érintettek az elektronikus támogatásigénylés-kitöltést, illetve az e feladatra az MVH által felkészített falugazdászok idevágó tanácsadását ingyenes szolgáltatásként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kistérségi központjaiban vehetik igénybe.
Korábbi adatok szerint az idei agrárköltségvetésen belül mintegy 142 milliárd forint használható fel úgynevezett SAPS-támogatásra, azaz az unió ennyivel támogatja Magyarországon a gazdálkodóknak szánt közvetlen kifizetéseket. Az úgynevezett Top-up támogatásra, azaz a nemzeti kiegészítésre 78 milliárd forintot szán a költségvetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában