Ország-világ

2007.05.07. 16:19

Nem befolyásolta hazánk gázellátását az ukrajnai robbanás

Megszakadt hétfőn az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás, miután egy erős robbanás ukrán területen megrongálta a csővezetéket - közölte a kijevi rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Megszakadt hétfőn az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás, miután egy erős robbanás ukrán területen megrongálta a csővezetéket - közölte a kijevi rendkívüli helyzetek minisztériuma. Kóka János gazdasági miniszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, Magyarország gázellátása továbbra is biztonságos, Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz.

A baleset, amelynek körülményei egyelőre nem ismeretesek, Kijev térségében történt, közép-európai idő szerint kora délután. A detonáció mintegy 30 méteres darabot kiszakított a csővezetékből. Személyi sérülés nem történt.

A kijevi rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint megszakadt hétfőn az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás.

A Naftogaz Ukrainy energiavállalat azonban azt közölte, a robbanás nem befolyásolta az Európába irányuló orosz gázszállítást. Az ukrán cég tájékoztatása szerint ugyanis az automatika azonnal elkerülő vezetékvonalakra irányította a gázt, így a baleset semmilyen mértékben nem érinti az európai fogyasztóknak szánt szállításokat.

A Mol azt közölte, nem érint a magyarországi gázszállítást az ukrajnai gázvezeték-robbanás.

Kóka János gazdasági miniszter az MTI-nek megerősítette, hogy Magyarország gázellátása továbbra is biztonságos, Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a Moltól kapott információk alapján a robbanás a nyugat felé irányuló szállítási útvonalakat nem, így a magyarországi gázellátást sem érinti.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában