Ország-világ

2007.05.06. 16:19

Ritkaságok kalapács alatt

Több mint 1400 tételre lehet majd licitálni a Nagyházi Galéria háromnapos árverésén május közepén, amikor az első napon régi mesterek munkáit és a XIX. századi festményeket, a másodikon XX. századi festők mqveit bocsátják aukcióra, míg a harmadik napon antik mqvészeti tárgyak, bútorok, szőnyegek, ezüstök és ékszerek kerülnek kalapács alá.

Valamennyi korból és mqfajból igazi ritkaságokkal lehet találkozni. A legdrágábban – 55 millió forintról – Kondor Béla három szekkóját indítják. Ezek a Kondor-életmq meghatározó darabjai, mqfajukat tekintve is egyedülállóak. 1968-ban, az akkor épült Hotel Duna Intercontinental egyik kis termének falmélyedéseibe készítette a katonát, a királyt és a szerzetest ábrázoló alakokat a mqvész. Túl a mqvészi értéken már az is külön érdekesség, hogy a képeket leválasztották és mozgatható hordozóra átmentették a falról, mivel a szálloda új tulajdonosa nem tartott rájuk igényt.
Pompás női portré
Árban ezt követi egy XVII. századi délnémet szobrász faragott elefántcsont Mária Immakulata-szobra 24 milliós kikiáltási árral. Az alig negyven centiméteres gyönyörq szobrocskát Adam Lenckhardt körének tulajdonítja a Szépmqvészeti Múzeum bírálati anyaga. Az igen finom, magas színvonalú alkotás csak azért nem azonosítható Lenckhardt mqveként, mert a mqvész csaknem minden szobrát szignálta, erről pedig hiányzik a jelzés. Ugyanígy, egy kiemelkedő velencei reneszánsz mester, Veronese (Bonifacio De, Pitati) mqhelye a megjelölése a Fiatal nő képmása címq, 1535 körüli vászonnak. A pompás női portréért 6,5 millió forinttól lehet licitálni.
Körtés Madonna
Albrecht Dürer 1512-es Körtés Madonnája szolgált előképéül annak az 1600 körül készült festménynek, amely nem közvetlenül az eredeti után készült, hanem egy metszetről. A kép a mqtörténetírásban Dürer-reneszánsznak elnevezett áramlat egyik szép példája. Kikiáltási ára 4,8 millió forint.
A panorámatáj, az antwerpeni Joachim Patinier nevéhez köthető képtípus még nem igazi tájkép, ezeket magas nézőpontból alkották, az egyes térrétegeket különböző színekkel festették, s egy-egy szent alakját vagy bibliai jelenetet helyeztek el benne. Most egy kiváló állapotban fennmaradt, dekoratív színvilágú, részletgazdagon megfestett kép, a korai flamand panorámatáj egyik igen szép példája kerül kalapács alá. A meg nem nevezett antwerpeni festő 1540 körüli, Panorámatáj az irgalmas szamaritánus történetével megjelölésq fatábla 9 millió forintról indul.
A régi mesterek nagyméretq vásznai közül sokat indítanak milliós sávból, többet pedig 5–15 millió közötti kikiáltási árról. Az Árpád-házi Szent Erzsébet betegeket gyógyít, amely egy XVII. századi flamand festőtől származik, 10 milliót kóstál, Giovanni

Paolo Pannini 1700 körüli párképe 14 millióról indul. A XVII. századi német barokk festészet legjelesebb képviselőjének tartott Johann Heiss mqveivel nagyon ritkán találkozni hazai árverésen. Most egy allegorikus kompozíciója vásárolható meg 3,4 millió forintról indítva. Az enteriőrökre specializálódott flamand Hendrick van Steenwycktől a most 5,5 millió forintért kínált gótikus templombelső mellett mindössze egy festmény van hazai tulajdonban. Collier Evert Vanitas csendélet hegedqvel címq, 1680-as évekbeli festménye 4,2 milliós kikiáltási áron van meghirdetve. Magyar közgyqjteményben csak egy hasonló témájú mqvel szerepel a mester. A csataképek festőjeként számon tartott holland Jan van Huchtenburg, aki rendszeres megbízásokat kapott Savoyai Jenőtől, ezúttal egy lovasokat ábrázoló képpel van jelen. A Szépmqvészeti Múzeum egy csataképet őriz a mestertől, s a most 9 millió-

ért indított kép a szerző egyetlen magyarországi magántulajdonban lévő mqve.
A XX. századi festészeti anyagból kiragyog Mednyánszky László világos színekben pompázó Virágzó fák címq olajképe, amelynek hátoldalán a Leinkauf Teréznek szóló ajánlás olvasható. (A Leinkauf család a festő mecénása, barátja volt.) Ezt a vásznat 3,2 millióért kínálják, egy másik Mednyánszkyt, egy kisméretq erdőrészletet már 800 ezer forintért meg lehet szerezni. Kiss Bálint nagyméretq zsánerképe egy népünnepélyt ábrázol, s első, 1853-as mqegyleti kiállítása óta lappangott. Most 3,8 millióért kezdődhet érte a licit. Még a szakirodalomban is ismeretlen volt Aba-Novák Vilmos most előkerült, Öltöztetés címq színpompás képe. Az 1927-re datált mq igen jelentős helyet foglal el az életmqben, nem hiába kérnek érte 5,5 millió forintot.
Borsos József virágcsendélete 2,8 millióról indul, csakúgy, mint Batthyány Gyula gróf női portréja. Míg egy másik Batthyány-vászon, a Vízhordók 4,6 millión kezdheti a versenyt. Ritkaság a sokszor reprodukált, kiállított, korai, 1920-ból való árkádikus-bukolikus kompozíció Derkovits Gyulától. A zöld-kék-lila természeti tájban pompázó jelenet kikiáltási ára 9 millió forint.
És a legkorábbi mqvek
Nagyon gazdag az őskori, antik és keleti tárgyak választéka. Az antik darabok közül kiemelkedik egy kétfülq vörös alakos edény, mert mestere is ismert, a „Stupsnasen” (Tömpe orrok) festője. Így aztán nem sok érte a 2,2 milliós induló ár. Különlegesek az időszámítás körüli évszázadokból való kínai égetett cserép figurák, 190 és 800 ezer forint közé árazva. A néprajzi tárgyak legszebbike egy habán kancsó 1704-ből 1,4 millió forintért, egy augsburgi fedeles kupa és egy apostolkupa 1,8, illetve 1,5 millió forintról kezd. A Nagyházi Galéria árverését május 15-én, 16-án és 17-én tartják, az aukciós kiállítás május 13-ig látogatható. (mti)
Vélhetően az európai uniós csatlakozásnak köszönhető, hogy hat évtized szünet után újra megindult az antik és keleti mqtárgyak Magyarországra áramlása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában