2007.05.24. 16:19
Szederrel töltött sertéskaraj
Szederrel töltött sertéskaraj ízletes erdeigomba-raguval és kukoricagaluskával
Hozzávalók 10 személyre:
1,60 kg csont nélküli karaj, 30 dkg szeder, 20 dkg gépsonka, 70 dkg erdei gomba (szegfűgomba, vargánya, rókagomba), 1 fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors, 1 dl fehérbor.
A karajt hosszában félbevágjuk, kinyitjuk, és kissé kiklopfoljuk, sózzuk. Az így elkészített hús közepére elterítjük a szeletelt gépsonkákat, majd erre elosztjuk a szedret, és henger alakúra felcsavarjuk. Sütőfóliába tekerve 180 Celsius-fokos sütőben 1 órát sütjük. Közben elkészítjük a gombaragut: a vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a szegfűgombát egészben és a darabolt vargányát és rókagombát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a fehérbort, és így készre pároljuk. Vigyázni kell, hogy a gombák szét ne párolódjanak!
Kukoricagaluska, hozzávalók:
50 dkg kukoricadara, 1 l tej, só, vaj.
A kukoricadarát a tejben megfőzzük, sózzuk, és a tűzhelyről levéve vajat morzsolunk el rajta. Kanállal galuska nagyságú formákat készítünk. Forró tányérra helyezzük (körülbelül 3 darab), erre tesszük a felszeletelt húst, majd köré rakjuk a gombaragut.