Ország-világ

2007.07.13. 16:19

Hármas fokozatú hőségriadó lesz érvényben jövő héten

Másodfokú hőségriasztást rendelt el e hét vasárnapra az országos tisztifőorvos. A forró időszak a jövő héten is folytatódik, így hétfőtől csütörtökig harmadik fokozatú hőségriadó lesz érvényben. A hármas fokozatú hőségriadó elrendelésére Magyarországon még nem volt példa.

Az előrejelzések szerint vasárnap 34 fokos hőségre lehet számítani, a hét többi napján pedig még tovább elemkedik a hőmérő higanyszála.

A Tisztiorvosi Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy ebben az időszakban a kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére hátrányos.

Az időseknél szív- és érrendszeri panaszok jelentkezhetnek, ezért számukra azt javasolják, hogy tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a tűző napon való tartózkodást, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A Tisztiorvosi Szolgálat azt javasolja, hogy a szabadban végzett sportolást is lehetőleg mindenki korlátozza a reggeli vagy kora esti órákra.

Szombaton elsősorban a középső és nyugati országrészben, míg vasárnap országszerte lehet magas UV-B sugárzásra számítani. Ilyen magas sugárzáskor a normál bőrtípusnál már 18 perc napozás után is bőrpír keletkezhet.

A hőségriadónak három fokozata van, de a harmadikat még soha sem léptették életbe.

A hőségriasztást akkor alkalmazzák, ha a meteorológiai előrejelzések alapján a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius fok fölé emelkedik. Ez a riadó első fokozata, amit 24-48 órás előrejelzés alapoz meg. Ez a figyelmeztetés leginkább a mentősöknek szól, hogy fel tudjanak készülni a nagyobb számú rosszullétekre.

A második fokozatot akkor rendelik el, ha három egymást követő napon várható ez a magas középhőmérséklet. Ilyenkor az egészségügyet és a lakosságot is figyelmeztetni kell. Különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a magas vérnyomásos betegek, az idősek, 65 éven felüliek, a kisgyermekek vannak fokozott veszélyben.

A hármas fokozatú hőségriadó lép életbe, ha az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon keresztül az átlaghőmérséklet 27 foknál magasabb, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozás-növekedésnek felel meg. Ez már katasztrófahelyzetnek minősül, és az országos, illetve regionális tiszti főorvos kezdeményezésére a fővárosi vagy regionális védelmi bizottság dönt a rendkívüli intézkedések meghozataláról. Ilyenkor a 39-40 fokot is elérheti a napi maximum hőmérséklet, de ilyen tartós, több napig tartó felmelegedésre eddig nem volt példa.

Veszélyes napozás

A hétvégére 7,3 - 7,7 közötti, azaz erős kategóriájú UV-B sugárzás várható, amely azt jelenti, hogy már akár 18 perc napozás után is bőrpír keletkezhet - tájékoztatta a hirado.hu-t az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hétvégén, szombaton (július 14-én) és vasárnap (július 15-én) erős, azaz 7,3 és 7,6 közötti maximum UV-B sugárzás várható. A magas értékekre szombaton elsősorban a középső és nyugati országrészben, vasárnap pedig országszerte lehet számítani. Ilyen magas UV-B sugárzáskor a normál bőrtípusnál már 18 perc napozás után is bőrpír keletkezhet. A bőrpír olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.

Az OMSZ ezért felhívja a hétvégén szabadban tartózkodók és a nyaralók figyelmét, hogy különös tekintettel ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre!
Amennyiben lehetséges napközben 11.00 és 15.00 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet.

Fokozottan óvják a csecsemőket és a gyermekeket!

hirado.hu/FH/HavariaPress/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában