Ország-világ

2008.08.25. 08:44

Almablokád Szabolcsban

Több száz gazda vesz részt munkagépekkel és személyautókkal a szabolcsi gyümölcsfelvásárlók telephelyei köré szervezett blokádokban.

Az előzetes hírekkel ellentétben nem három, hanem csak kettő helyen demonstrálnak a szabolcsi almatermelők. A Mátészalkára bejelentett megmozdulást azért nem tartották meg, mert az ottani üzem még nem kezdte meg a felvásárlást. Így hétfőn hajnalban összesen két helyen, Kisvárdán és Vásárosnaménynál kezdődtek el a tiltakozó megmozdulások. A hírt megerősítette Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója is.

Kisvárdánál 60 munkagép, Vásárosnaménynél pedig 100 munkagép és 150-200 személyautó torlaszolja el a helyi gyümölcsfelvásárlók telephelyeit hétfő hajnal óta. A termelők azt állítják, hogy a különféle szakmai szervezetek 30-34 forintban határozták meg az alma önköltségi árát, így céljuk az, hogy a jelenlegi 15 forint helyett legalább 30 forintot adjanak a felvásárlók a gyümölcs kilójáért. Azt állítják, hogy míg ebben nem jutnak egyezségre a cégekkel, marad a blokád.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke Vásárosnaménynál azt mondta, hogy a felvásárlók a tárgyalások közben a lengyel gazdákra hivatkozva állapították meg az árat. Jakab István állítása szerint azonban Lengyelországban 10 eurocentes - körülbelül 24 forintos - felvásárlási árat határoztak meg, ám ezt a lengyel gazdák sem fogadták el.

Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezetője a termelőkkel való tárgyaláson annyit mondott, hogy a világpiaci árak 15-20 forintnál magasabb induló árat nem indokolnak a léalma esetében.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szintén Vásárosnaményben arról beszélt, hogyha napokon belül nem lesz megegyezés, akkor több milliárdos lehet a kár.

Szabolcsban 15 ezer ember él az almatermelésből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában