Ország-világ

2008.09.29. 18:30

Ártatlan angyalok: a pedofília áldozatai

Vári Andrást kilenc éves korában támadta meg egy pedofil. 15 évvel később egy internetes bűnözésről szóló könyvsorozat egyik szerzőjeként eleveníti fel a történteket. A szülöknek azt tanácsolja, figyeljék, kivel ismerkedik a gyermekük.

Juhász László

- A pedofília áldozataként társszerője az Ártatlan angyalok című könyvnek. Mi történt önnel?
- Kilencéves voltam, amikor egy nyári napon elhatároztuk a nagymamámmal, hogy kimegyünk a strandra. A buszmegálló mellett, ahol mindig fölszálltunk, üzletek voltak. Egyik alkalommal, amikor itt vártunk, nagymamám kitalálta, hogy ő gyorsan beszalad valamiért a boltba. Közben egyszer csak megszólalt egy hang mögöttem: "Egyedül vagy itt?".

- Mit válaszolt?
- Nem válaszoltam, hisz szüleim arra tanítottak, ne álljak szóba idegenekkel, reménykedtem abban, hogy esetleg nem nekem szólt. A kérdés újból elhangzott, ekkor már picit erőszakosabban: "Hahó kisfiú, egyedül vagy itt?". Megfordultam, és válaszoltam, hogy nem vagyok egyedül, hanem a nagyim várom, hogy végezzen a boltban, és végre a strandra mehessünk. Elárulta, ő is a strandra megy, és megkérdezte, mi lenne, ha együtt mennénk.

- Meglepte a kérdés?
- Hirtelen nem tudtam, mit reagáljak, majd néhány pillanatnyi szótlanság után tudtára adtam finoman, hogy nem tartom ezt jó ötletnek, és a mamám is biztosan ellenezné. Rémületemet fokozva a következő kérdést szegezte nekem: "Mi lenne, ha megviccelnénk a nagyit egy picit? Gyere el velem szépen a strandra és majd ott találkozunk vele és jól kinevetjük!" Ekkor tudatosult bennem, hogy belekerültem egy olyan helyzetbe, amiből fogalmam sem volt, miként meneküljek ki. Összeszedtem minden bátorságom, és megkértem az illetőt, hogy hagyjon békén és a nagyim is mindjárt jön. Különben is, mit akar tőlem? - kérdeztem.

Vári András: Szeretnék lelki támogatást nyújtani az áldozatoknak is.

Vári András: Szeretnék lelki támogatást nyújtani az áldozatoknak is.
- Hogyan reagált a férfi az elutasításra?
- Ravasz mosolya átváltott egyfajta ingerültebb arckifejezéssé, és ezzel egy időben megragadta a nyakamat, közel húzott magához, és valami elviselhetetlen fájdalmat okozva szorította azt. Nem tudtam megszólalni a félelemtől, kővé váltak a lábaim. Egy pillanatra kirántottam a nyakam a szorításból, és alig érthető hangon, elkezdtem segítségért kiáltani.

- Ez használt? A nagymamája meghallotta?
- A megállóban többen is odanéztek, de a sok felnőtt egyszerűen hátat fordított és türelmetlenebbül fürkészték az utat, a busz után. Dulakodásunk közben megjelent a nagymamám és elejtett mindent, ami a kezében volt, majd nekirohant az illetőnek, torkaszakadtából segítségért kiáltozván. A férfi továbbra sem engedett, egyik kezemmel engem fogott, másikkal pedig a nagyim próbálta eltaszítani maga mellől. Ezt követően a tömegből, előugrott három férfi és megpróbálták az illetőt elérni, de ő a nagy zsivajra már kereket oldott. Senki nem vette üldözőbe, egyszerűen, csak elszaladt a tetthelyről fényes nappal, annyi ember szeme láttára.

- Hogyan jutott odáig, hogy megírja nyomasztó élményeit?
- Több mint két évvel ezelőtt kaptam a felkérést, hogy asszisztáljak egy dokumentumkönyv elkészítéséhez, mely az internetes bűncselekményekről szólna. Nem tudtuk még akkor, hogy a netes bűnözési típusok között, ekkora mértékben megtalálható az egyik leborzasztóbb is, a pedofília. Ekkor élénkültek fel bennem újra a gyermekkori rémségek, és elhatároztuk, fejezetekre bontjuk a netes bűncselekményeket, és az első a kiskorúak sérelmére elkövetett bűntettekről fog szólni "Ártatlan angyalok" címen.

A könyv borítója

Ártatlan angyalok. A könyv borítója.
- A könyv fő célja nyilvánvalóan a megelőzés...
- Ezek az esetek mind elkerülhetőek lettek volna, ha az áldozatok és hozzátartozóik ismerik a létező veszélyt, de mivel akikkel ezen borzalmak megtörténtek nem beszélnek, így nem látnak napvilágot e történetek. Mind a mai napig felzaklat, ha hasonló esetekről hallok, ugyanis át tudom érezni azt a kiszolgáltatottságot, félelmet és a szégyent, amit egy gyermek él át akkor. Szeretném, ha szülők betekintést nyernének a könyv által ezen bűnözők gondolataiba, elkövetési módszereibe, és szeretnék lelki támogatást nyújtani az áldozatoknak is.

- Van-e statisztika arról, hogy az országban hány felderített pedofil ügy van?
- 2003-ban Magyarországon mindössze 80 (nyolcvan), két évvel később már 11 489 esetben kezdődött nyomozás tiltott pornográf felvételekkel való visszaélések miatt.

- A kötet részben arról szól, hogy a pedofil bűnözők egyik legnagyobb vadászterülete az internet. Hogyan kell ezt elképzelni? Miként kereskednek a gyerekek fotóival?
- Az igazán „profik" titkos oldalakon cserélgetik és kínálják eladásra a képeket és videókat. Emellett pedig a net anonimitásának köszönhetően férkőznek a gyerekek közelébe. Gyakran más személynek adják ki magukat. Sokan hosszú heteken, hónapokon át vadásznak és férkőznek áldozataik bizalmába, majd alig várják az alkalmat, a személyes találkozásra. Igyekeznek akkorra időzíteni, amikor a gyermek zaklatott lelki állapotban van, szüleivel összeveszett, esetleg rossz jegyet kapott vagy nem kapta meg a vágyott játékot. Ilyenkor még sebezhetőbbek a kicsik, és naivan belesétálnak a barátjuknak hitt elkövető csapdájába.

Vári a szülöknek azt tanácsolja, figyeljék, kivel ismerkedik a gyermekük.

Vári a szülöknek azt tanácsolja, figyeljék, kivel ismerkedik a gyermekük.
- Egy szülő nyilván nem tilthatja el gyermekét a világhátótól. Mégis, mire figyeljen?
- Kivel ismerkedik a gyereke, milyen oldalakat látogat és kivel találkozik az innen szerzett ismerettségből.

- Sokan gondolják úgy, ha valakivel egy olyan szörnyűség történik, mint önnel, ott a szülők is hibásak. Ön mit gondol erről?
- 100%-os védelem nem létezik. Szüleimet nem tartom hibásnak egyáltalán. Mindig körültekintően figyelmeztettek a ránk leselkedő veszélyekre, de az élet gyakran bizonyítja, hogy nem lehet mindenre felkészülni.

- A könyv megjelenése után létrejött az Ártatlan Angyalok nonprofit mozgalom, ami az egykori áldozatok lelki támogatását, az érintettek felvilágosítását vállalta magára. Hogyan tovább?
- A sok köszönettel teli levelek mellett gyakorta fordulnak elő áldozatok levelei is, melyekben elmesélik életük legszégyenletesebb élményeit. Így nem kizárt, hogy a nyilvánosság elé fognak kerülni ezek az esetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában