Ország-világ

2010.02.25. 20:51

Elhunyt Márta Ferenc akadémikus

81 éves korában csütörtökön elhunyt Márta Ferenc Állami-díjas vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Az MTA egykori főtitkára, majd alelnöke, az MTA Kémiai Kutatóközpont (korábban MTA Központi Kémiai Kutatóintézet) nyugalmazott főigazgatója, a szegedi József Attila Tudományegyetem volt rektora.

Az MTA közleménye szerint "tudósként termikus és fotokémiai elemi reakciók kinetikájának vizsgálata területén ért el nemzetközileg elismert eredményeket. Tudománypolitikusként is számos poszton dolgozott. Temetéséről később intézkednek".

Márta Ferenc tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, majd az egyetem tanársegéde, adjunktusa, docense, professzora lett. 1962-1975 között általános és fizikai kémiai tanszékének tanszékvezető tanára, 1967-73-ban rektora.

1970-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1976-tól pedig az MTA rendes tagja. Márta Ferenc 1975-80 között az MTA főtitkára volt, majd 1985-90 között az Akadémia alelnökének tisztségét töltötte be. 1980-tól az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének főigazgatója.

Márta Ferenc munkásságát 1969-ben Akadémiai Díjjal, 1985-ben Állami Díjjal ismerték el. 1989-ben a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét vehette át.

2007-ben a több évtizedes, az ország határain túl is elismert tudományos kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki Márta Ferencet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában