Ország-világ

2010.10.28. 21:07

Az ENSZ szakértői Magyarországot bírálták a romák helyzete miatt

Genf - Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői szigorúan bírálták Magyarországot a növekvő antiszemitizmus és a romák helyzete miatt.

MTI

A romák helyzetét a "diszkrimináció" és a "rossz bánásmód" kifejezésekkel jellemezték csütörtökön nyilvánosságra hozott országértékelő jelentésükben.

A testület 18 szakértője a tagállamok rendszeres ellenőrzése keretében foglakozott Magyarországgal, és azt vizsgálta, hogy milyen intézkedésekkel tesz eleget a polgári és politikai jogokról szóló nemzetközi egyezménynek.

A jelentős roma kisebbséget "nagyon széles körű társadalmi előítélet és hátrányos megkülönböztetés sújtja" - mondta Michael O,Flaherty, az Emberi Jogi Tanács tagja Genfben, a dokumentumot bemutatva. A magyar fél is elismerte, hogy a társadalom hozzáállását meg kell változtatni - tette hozzá.

A szakértők nyugtalanítónak nevezték, hogy a roma kisebbség "általánosító és rosszindulatú kijelentések célpontja a közszereplők, a média és a hivatalosan feloszlatott Magyar Gárda részéről", a rendőrség pedig "folyamatosan rosszul bánik velük".

A romák beilleszkedésére kidolgozott kormánystratégia ellenére e kisebbséget még mindig háttérbe szorítják az oktatásban, a lakáshoz jutásban, az egészségügyben és a politikában - állapították meg.

O,Flaherty aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a magyar alkotmánybíróság olyan széles körűen értelmezi a szólásszabadságot, hogy az szerinte már akadályozza a jogi fellépést a gyűlöletbeszéd ellen.

A szakértők felszólították Magyarországot a tolerancia erősítésére, és arra, hogy lépjen fel a fajgyűlölet motiválta bűncselekmények ellen, és járjon el a Magyar Gárda volt és jelenlegi tagjaival szemben. A jelentésben az áll, hogy a magyarországi roma kisebbség mintegy 700-800 ezres létszámú.

Címkék#Róma#ENSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában