Ország-világ

2012.08.15. 18:02

Nézőpont: nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete

A megkérdezettek 70 százaléka továbbra is azt szeretné, hogy mindenki szavazhasson.

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete, azzal ugyanis csak a megkérdezettek 25 százaléka ért egyet, míg 70 százalék továbbra is azt szeretné, hogy mindenki szavazhasson.

Az intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a HetiVálasz csütörtöki számában megjelenő felmérésének eredményéről számol be. Ebben kiemelik, hogy a Fidesz szimpatizánsainál többen számítanak arra, hogy a 2014-es választásokon is a jelenlegi kormánypárt győz. Vagyis a Fidesz egyelőre nyugodtan készülhet a következő kampányra, hiszen a szocialista szimpatizánsok 19 százaléka, az LMP bázisának 23 százaléka és a jobbikos szavazók 21 százaléka is a Fidesz győzelmét valószínűsíti 2014-ben - fejtik ki.

A felmérés szerint az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna a Fideszre, míg 13 százalék a Jobbikra, 10 százalék az MSZP-re és 6 százalék az LMP-re adná voksát. Az intézet 3 százalékkal, a parlamenti küszöb alatt mérte a Demokratikus Koalíciót, míg a megkérdezettek 39 százaléka vagy nem válaszolt, vagy más pártokra szavazna. A Nézőpont Intézet emellett hangsúlyozza azt is, hogy a feliratkozás nem csökkentené drámaian a részvételi hajlandóságot. Mint írják a jelenlegi szabályok mellett az összes megkérdezett 53 százaléka biztosra; 75,6 százaléka pedig biztosra, vagy valószínűre mondta részvételét egy most vasárnapi választáson, utóbbiak 21 százaléka azonban már most jelezte, hogy a feliratkozás eltántorítaná a voksolástól. A felmérés készítői úgy fogalmaznak, az "ellenzékiek talán csak taktikai okokból háborodtak fel, az viszont érthetően csípi a szemüket, hogy jelenleg a Fidesz hívei tűnnek a leglelkesebb feliratkozónak". Míg a biztos és valószínű szavazók közül a kormánypártok támogatóinak 82 százaléka, addig az MSZP-seknek csak 66 százaléka, a Jobbik híveinek pedig csak 74 százaléka jelezte esetleges feliratkozási szándékát - húzza alá az intézet, megjegyezve azonban azt is, az ellenzéki szavazók könnyebben mozgósíthatók lesznek, ha hihetővé válik a kormányváltás ígérete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában