Ország-világ

2012.08.16. 19:07

Újabb 10 milliárdos pályázati forrás kulturális intézményeknek

Újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg a kulturális intézményrendszer számára az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásaiból egy forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően - tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kiemeli: a kormány döntésének köszönhetően most több, korábban benyújtott, megvalósításra érdemesnek ítélt és csak forráshiány miatt nem támogatott projekt indulhat el. Az újabb pályázati forrásból az úgynevezett kreatív ipar már elfogadott 58 pályázata mellett további 61, míg a könyvtári pályázatok esetében a 36 elfogadott mellett újabb 56 projekt kaphat támogatást.

"Ezzel együtt bővülhet a pályázók köre és a lehetőség a közművelődési területén dolgozó civil szervezetek előtt is megnyílik" - hangsúlyozza a közlemény, amely felidézi azt is, hogy az Új Széchenyi Terv kulturális pályázatai eddig több mint kétezer kedvezményezett számára tették lehetővé a fejlesztéseket.

Az Emmi arról is tájékoztatott, hogy az Új Széchenyi Terv forrásaiból eddig megvalósult kulturális fejlesztések elsősorban olyan közoktatást támogató programok, amelyek elősegítik a gyermekek személyiségfejlődését, kreatív képességeik kibontakoztatását, hátrányaik kompenzálását, valamint a hátrányos helyzetű településeken a kulturális javakhoz való hozzáférést.

A sikeres pályázatok révén csökkenhet a fiatalok korai iskolaelhagyása, amivel a kulturális intézmények hozzájárulhatnak a társadalmi felzárkóztatáshoz - áll a dokumentumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában