eljárás

2019.12.19. 05:57

Két vádpontban is felelősségre vonják Trumpot

Az amerikai képviselőház megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

(FILES) In this file photo taken on June 25, 2019 US President Donald Trump speaks during a meeting with advisors about fentanyl in the Oval Office of the White House in Washington, DC. - President Donald Trump was impeached for abuse of power in a historic vote in the House of Representatives on December 18, 2019, setting up a Senate trial on removing him from office after three turbulent years. (Photo by Mandel Ngan / AFP)

Forrás: Mandel Ngan / AFP

Fotó: AFP

Az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) csütörtökre virradóan külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható legyen az első vádpontban, a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén – írja a hirado.hu.

A törvényhozók párthovatartozás szerint voksoltak, az első információk szerint csupán egyetlen demokrata párti képviselő, a hawaii Tulsi Gabbard nem szavazott a pártjával együtt, az adatok pontosításakor azonban árnyaltabb kép bontakozott ki.

Kiderült, hogy két demokrata párti képviselő – Jeff Van Drew New Jerseyből és a minnesotai Collin Peterson – mindkét vádpontban a republikánusokkal együtt voksolt, Jared Golden, Maine állam demokrata párti törvényhozója pedig az első vádpontot megszavazta, a másodikat illetően azonban nemleges szavazatot adott le. Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyezték: Van Drew, Peterson és Golden olyan körzetek képviselői, ahol Donald Trump a 2016-os választásokon nagy arányú győzelmet aratott.

A voksolást megelőző vita több mint nyolc órán keresztül tartott, történelmi ihletésű magyarázatok és rendkívül heves szócsaták tarkították. A képviselők pártjaik álláspontját ismételve érveltek, és rendszerint nagy tapsvihar tört ki, amikor a republikánusok azt bizonygatták, hogy az elnök ellen felhozott vádpontok alaptalanok és nem bizonyítottak. Ezért az egész eljárással a demokraták szerintük a jövő évi választásokat akarják befolyásolni.

A demokraták szerint viszont Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Trump biztos abban, hogy a szenátus tisztázza őt a vádak alól

Donald Trump meggyőződése szerint a szenátus helyreállítja a törvényes rendet, és tisztázza őt az ellene felhozott vádak alól. Az elnöki hivatal arra a szenátusi tárgyalásra utalt, amelyet a képviselőházi voksolás után az impeachment keretében tartanak majd várhatóan január elején.

A képviselőházi szavazást a Fehér Ház „az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának” minősítette. A közleményben Stephanie Grisham szóvivő kiemelte: „a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit”.

Nancy Pelosi: Szomorú és egyben nagyszerű az eljárás megindítása

Az Egyesült Államok számára nagyon szomorúnak, de az alkotmányosság szempontjából nagyszerűnek nevezte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását.

A házelnök az impeachmentet előkészítő két képviselőházi bizottság vezetőivel, a hírszerzési bizottságot irányító Adam Schiff-fel és az igazságügyi bizottság elnökével, Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Adam Schiff úgy fogalmazott: „most az a kérdés, hogy (Mitch) McConnell szenátor (a szenátus republikánus frakciójának vezetője) lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban”.

Trump: „Jövőre küldjék a pokolba” Pelosit

A jövő évi választásokon „szavazással küldjék a pokolba” Nancy Pelosi házelnököt – szólította fel támogatóit Donald Trump amerikai elnök szerda éjjel egy michigani kisvárosban tartott választási nagygyűlésen, miután a képviselőház megszavazta az elmozdítását célzó alkotmányos vádemelési eljárás megindítását.

Az elnök szerint a szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok „mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt.

Trump megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachment lefolytatását. Hozzáfűzte: az ország „jobban áll”, mint valaha, és ő semmi rosszat nem tett.

Emelkedett Trump népszerűsége

Az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás megosztja az amerikai közvéleményt. Az elemzők szerint a demokraták iránt elfogult CNN hírtelevízió mindjárt a voksolás után közzétett egy közvélemény-kutatást, amely arról tanúskodik, hogy az impeachment éppen Donald Trumpot erősítheti a jövő évi elnökválasztás előtt. A felmérést még szerdán, a voksolás előtt készítette a Gallup intézet. Kiderült, hogy amióta októberben a demokraták formálisan is megindították az impeachment előtti vizsgálatokat, Donald Trump népszerűsége 39 százalékosról 45 százalékosra emelkedett, az impeachment támogatottsága pedig 52 százalékosról 46 százaléknyira csökkent.

A képviselőházi szavazás után ugyanis az impeachment-folyamat a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják el az esküdtek és a bírák feladatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában