bűnügy

2020.02.02. 16:34

Egyszer már elítélték terrorcselekményekért a londoni késelőt

Sudesh Amman vasárnap két embert sebesített meg, egyiküket életveszélyesen.

London, 2020. február 2. Rendõrök a London déli részén fekvõ Streatham városrészben elkövetett késes támadás helyszínén 2020. február 2-án. A támadó több embert megsebesített, a kiérkezõ rendõrök agyonlõtték. MTI/AP/PA/Victoria Jones

Forrás: AFP / MTI / AP / PA / Victoria Jones

Fotó: Victoria Jones

Terrorcselekményekért ítélték el korábban

Az elkövető, Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, vasárnap esti brit médiabeszámolók szerint alig egy hete szabadult a börtönből, a rá kirótt három év szabadságvesztés felének letöltése után.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap esti közleményében bejelentette: a kormány már hétfőn újabb terveket ismertet a terrorcselekményekért elítéltekkel szembeni bánásmód alapvető módosítására.

A Scotland Yard tájékoztatott

Terrorellenes művelet közben lőtték le a rendőrök azt a késes támadót, aki London déli részén két embert megsebesített – közölte vasárnap este a Scotland Yard.

Lucy D'Orsi, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a londoni rendőrség fegyveres védelmi osztagának vezetője vasárnap esti tájékoztatásában úgy fogalmazott: a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy „pro-aktív terrorellenes művelet” részeseiként voltak azonnal a helyszínen, és lelőtték a férfi gyanúsítottat, aki meghalt.

Lucy D'Orsi elmondta: a támadó egy férfit és egy nőt sebesített meg.

A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, a nő sérülései nem életveszélyesek. Egy harmadik sérült valószínűleg a rendőrségi fegyverhasználat után, üvegszilánktól sebesült meg könnyebben.

A rendőrségi vezető részletek nélkül hozzátette: a rendőrök „egy eszközt” találtak a lelőtt támadó testére erősítve. Nem hivatalos értesülések szerint a férfi az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

Forgalmas részen történt a támadás

Korábban a Scotland Yard „terrorizmushoz kötődőnek” minősítette az incidenst, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még vizsgálják.

Vasárnap délutáni közleményük szerint a támadó két embert késelt meg, mielőtt a helyszínre vonuló fegyveres rendőri egységek lelőtték.

A rendőrség esti tájékoztatása szerint az egyik sérült életveszélyes állapotban van, egy másik könnyebben sebesült meg. A harmadik sérült sebesülései a közlemény szerint nem életveszélyesek.

Szemtanúk a közösségi médiafelületeken arról is beszámoltak, hogy három lövést hallottak, miután a rendőrség megérkezett.

Vannak olyan – egyelőre meg nem megerősített – beszámolók is, hogy a támadó az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

A rendőrség kérte az incidensről felvételeket készítőket, hogy „józan eszükre hallgatva” szabjanak korlátot az általuk készített fotók és videók terjesztésének, különösen azoknak a felvételeknek az esetében, amelyeken a helyszínre kivonult rendőrök is látszanak.

Előzőleg a közösségi médiafelületeken megjelentek olyan felvételek, amelyek közelről mutatják a támadóhoz fegyverrel a kezükben közelítő rendőröket.

BREAKING NEWS: Armed man shot by police in London after stabbing multiple ppl at Streatham High Road, a popular shopping street in London. 9-10 ambulances at the scene: pic.twitter.com/aw3f8v0zCi

— Tom (@TomvdMolen) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">February 2, 2020

A támadás a Temzétől délre fekvő Streatham városrész forgalmas főutcáján, a Streatham High Roadon történt. A környéket a rendőrség lezárta.

Photo taken by " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@exsupermarket clearly shows something strapped to the persons torso and what looks like a knife nearby. #Streatham #StreathamHighStreet pic.twitter.com/MwMUSCw1R6

— Tom Sykes (@UKCameraOp) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">February 2, 2020

A BBC újságírója elmondta, hogy a környéket ellepték a rendőrautók, és egy rendőrségi helikopter is járőrözött a környéken. Az ott élőknek azt mondták, hogy maradjanak otthon, ne jöjjenek ki az utcára.

Egy 19 éves férfi azt mondta a BBC-nek,

hogy egy férfit, akinek machete volt a kezében és dobozok a mellkasán, üldözte valaki, aki szerinte egy civil rendőr volt.

A Sky Newsnak az egyik helyi üzlet tulajdonosa elmondta, hogy a támadó az utca egyik üzletében vette a kést, amivel támadott.

Boris Johnson brit miniszterelnök Twitteren együttérzését fejezte ki a sérültek és családjaik felé, valamint megköszönte a hatóságok és a mentők gyors segítségét.

Thank you to all emergency services responding to the incident in Streatham, which the police have now declared as terrorism-related. My thoughts are with the injured and all those affected.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">February 2, 2020

Pár hónapja is késsel támadtak

Legutóbb november végén történt késeléses terrortámadás Londonban. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

A brit igazságügyi minisztérium néhány nappal később közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy Usman Kahnt terrorcselekmények előkészülete címén 2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre szabadlábra helyezték.

A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában